Συντομη- αλλά αρκετά αξιόλογη- μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός απο την ΠΕΜΠΤΗ το απόγευμα έως και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το μεσημέρι και απο τα βόρεια. Κυρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας express θα είναι η απότομη και βίαιη ενίσχυση των βοριάδων, η θεαματική πτώση της θερμοκρασίας απο βορά προς νότο και οι αξιόλογες βροχές για ένα 18άωρο, στην περιοχή του Αιγαίου, την ανατολική Στερεά, καθώς και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Πυκνές χιονοπτώσεις τις ίδιες ώρες στα ορεινά τμήματα των περιοχών αυτών.Τα λιγότερα-συντομότερα φαινόμενα, θα σημειωθούν στην δυτική χώρα και μόνο κατά την διάρκεια της Πέμπτης , με την μορφη σύντομων βροχών και βελτίωση απο το βράδυ. Αναλυτικά:

ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ: Η Πέμπτη Ξεκινά  με κατά περιόδους αυξημένη συννεφιά κυρίως στα δυτικότερα τμήματα. Προς το μεσημέρι, θα αρχίσει να βρέχει ασθενώς στην δυτική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα και οι βροχές θα γίνουν περισότερες απο το ύψος της Θεσαλονίκης και ανατολικότερα. Η θερμοκρασία έως το μεσημέρι, γύρω στους 16-17 βαθμούς στα πεδινά και παράκτια τμήματα. Απο τις βραδυνές ώρες, θα μπουν οι βοριάδες, με την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση αρχικά στην δυτική Μακεδονία ( εδω θα εχει βελτιωθει ομως ο καιρος  ως προς τα φαινομενα, ασθενη ορογραφικα φαινομενα δεν αποκλειονται παραυτα ) και σταδιακά και ανατολικότερα.  Αργά την νύχτα προς τα ξημερώματα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, οι βροχές απο το ύψος της Θεσσαλονίκης και ανατολικότερα, θα μετατραπούν σε παροδικές χιονοπτώσεις, σε ορεινά τμήματα άνω των 500-600 περίπου μέτρων. Μέσα στην ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στην δυτική Μακεδονία, ενώ και πάλι μέχρι το μεσημέρι, απο το ύψος της Θεσσαλονίκης και ανατολικότερα, θα συνεχίσουν τα φαινόμενα με την μορφή βροχών στα πεδινά, και παροδικών χιονοπτώσεων απο τα 400-500m και ψηλότερα στις ορεινές περιοχές. Πρόσκαιρα, περιοχές κατα μήκος των συνόρων με την Βουγλαρία, ίσως δούν χιονόπτωση και χαμηλότερα, χωρίς όμως χιονόστρωση.

ΑΙΓΑΙΟ: O καιρός θα καταστεί ιδιαίτερα ανεμώδης και βροχερός, απο τα ξημερώματα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ έως το πρωί του ΣΑΒΒΑΤΟΥ, με τα φαινόμενα να είναι κατα τόπους αξιόλογα. ο ΒΑ άνεμος, θα φτάσει και τα 80-85km/h σε ριπές στο κεντρικό κυρίως Αιγαίο μέσα στην Παρασκευή. Βελτίωση του καιρού και εξασθένηση των ανέμων απο το Σάββατο το πρωί και έπειτα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ: Η μεταβολή εδώ θα γίνει αντιληπτή απο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με την ενίσχυση των βοριάδων και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας καθώς και τις αξιόλογες κατά τόπους βροχές. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, άνω των 800  περίπου μέτρων σε γενικές γραμμές. Πρόσκαιρα δεν αποκλείεται ( νύχτα παρασκευής) να χιονίσει και αρκετά χαμηλότερα για λίγες ώρες σε περιοχές όπως η ημιορεινή Ευβοια-Αττική, τίποτε όμως το ιδιαίτερο ή ικανο να προκαλέσει προβλήματα καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι απαγορευτικές για χιονόστρωση χαμηλότερα. Βελτίωση του καιρού μέσα στο Σάββατο, με εξασθένηση των βοριάδων σταδιακά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Πεμπτη ξεκινά με παροδική συννεφια αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Προς το μεσημέρι αυτή θα αυξηθεί και απο τα δυτικά, ενώ θα αρχίσει να ψιλοβρέχει/ψιχαλίζει προς το απόγευμα. Συντομη έξαρση αυτής της βροχής  μέσα στο βράδυ προς τα μεσάνυχτα, θα σηματοδωτήσει και την έλευση του βαρδάρη, ο οποίος θα ενισχυθεί σημαντικά προς τα μεσάνυχτα, φτάνοντας και τα 7 μποφόρ, ίσως και περισότερο στα ανοιχτά τμήματα, με τα φαινόμενα να σταματούν. Η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 18 βαθμούς το μεσημέρι, αλλά με την έλευση του βαρδάρη την νύχτα, θα πέσει έως και 12-14 βαθμούς κάτω, για να σταματήσει γύρω στους 6 βαθμούς το ξημέρωμα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.  Νεα υποτροπη θα παρουσιάσει ο καιρός προς το ξημέρωμα της Παρασκευής- για λιγες ωρες στην ουσια τα φαινομενα θα κοψουν- με παροδικες βροχές έως και τις πρωινές ώρες, οπότε και ο καιρός θα βελτιωθεί οριστικά, συνοδεία ισχυρού βαρδάρη. Παράλληλα, λίγες παροδικές χιονοπτώσεις θα δεχθεί ο Χορτιάτης, απο το ύψος του χωριού και ψηλότερα. Χιονόπτωση άνευ ωστόσο σημασίας, ενδεχομένως να παρατηρηθεί και χαμηλότερα, στα 400 περίπου μέτρα για λίγη ώρα. Ο Βαρδάρης, θα μας συντροφεύει μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, για να σταματήσει οριστικά αργότερα. Το ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παντως, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και η θερμοκρασία θα αρχίσει ξανά να ανεβαίνει.

[ad name=”InsidePostBanner”]