-Φαινόμενο Ελ Νίνιο και Λα Νίνια.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι επιφανειακοί άνεμοι σε όλο τον τροπικό Ειρηνικό είναι ασθενέστεροι από ό, τι συνήθως. Οι ωκεάνιες θερμοκρασίες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι θερμότερες από το μέσο όρο, και οι βροχοπτώσεις είναι κάτω από το μέσο όρο στην  Ινδονησία και άνω του μέσου όρου πάνω από τον κεντρικό ή ανατολικό Ειρηνικό.
Η αύξηση κίνησης του αέρα (η οποία συνδέεται με καταιγίδες και βροχοπτώσεις), αυξάνεται πάνω από τον κεντρικό ή ανατολικό Ειρηνικό και  η επιφανειακή πίεση εκεί τείνει να είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, μια αύξηση στη βύθιση του αέρα πάνω από την Ινδονησία οδηγεί σε υψηλότερη πίεση στην επιφάνεια και ξηρότητα.
Κατά τη διάρκεια της Λα Νίνα, ισχύει το αντίθετο. Οι άνεμοι στην επιφάνεια σε ολόκληρο το τροπικό Ειρηνικό είναι ισχυρότεροι απ ‘ότι συνήθως και το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι πιο ψυχρό από τον μέσο όρο. Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται πάνω από την Ινδονησία (όπου παραμένουν ζεστά τα νερά) και μειώνονται στον κεντρικό τροπικό Ειρηνικό (το οποίο είναι δροσερό). Πάνω από την Ινδονησία, υπάρχει μεγαλύτερη άνοδική κίνηση του αέρα και χαμηλότερη πίεση στην επιφάνεια. Υπάρχει μια βύθιση του αέρα πάνω από τα πιό δροσερά νερά του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού.
Ανάμεσα στη θερμή φάση (Ελ Νίνιο) και δροσερή φάση (Λα Νίνια), οι επιστήμονες περιγράφουν τις συνθήκες ως «Enso-ουδέτερο”. Ουδέτερο σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες, οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις σε όλο τον τροπικό Ειρηνικό βρίσκονται κοντά στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Πόσο καιρό διαρκούν συνήθως το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια;
Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια συνήθως διαρκούν 9-12 μήνες. Και τα δύο τείνουν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της άνοιξης (Μάρτιος-Ιούνιος), να κορυφωθεί η ένταση τους κατά τα τέλη του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος) και στη συνέχεια να αποδυναμωθούν κατά τη διάρκεια της Άνοιξης ή στις αρχές του Καλοκαιριού (Μάρτιος-Ιούνιος).
Τόσο το  Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά είναι σπάνιο για το Ελ Νίνιο να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος ή παραπάνω, ενώ είναι συχνό για τη Λα Νίνια να διαρκέσει για δύο χρόνια ή και περισσότερο.Το μεγαλύτερο Ελ Νίνιο διήρκεσε 18 μήνες, ενώ η μεγαλύτερο Λα Νίνια διήρκεσε 33 μήνες. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί η διάρκεια αυτών των δύο γεγονότων μπορεί να είναι τόσο διαφορετική.

Μπορούμε να προβλέψουμε το Ελ Νίνιο και Λα Νίνια πριν αυτά συμβούν;
Ναι, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν συχνά την εμφάνιση του Ελ Νίνιο και της Λα Νίνια μερικούς μήνες έως ένα χρόνο πριν, χάρη στα σύγχρονα κλιματικά μοντέλα (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από το εθνικό κέντρο του NOAA για την Περιβαλλοντική Πρόβλεψη) και δεδομένα παρατήρησης από το Σύστημα Παρατήρησης τροπικού Ειρηνικού το οποίο παρακολουθεί συνεχώς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτά τα εργαλεία δεν θα είμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε ή να προβλέψουμε την εμφάνιση του Ελ Νίνιο και της Λα Νίνια.

Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια επηρεάζουν τις εποχές των τυφώνων στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό;
Ναι, οι ηπειρωτικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα νησιά της Καραϊβικής έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ενός τυφώνα κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ενός τυφώνα κατά τη διάρκεια του Λα Νίνια.

Τόσο το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια επηρεάζουν τον τόπο όπου οι τυφώνες στον Ατλαντικό τείνουν να σχηματιστούν. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, λιγότεροι τυφώνες αναπτύσσονται στις τροπικές περιοχές της Αφρικής. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της Λα Νίνα, περισσότεροι τυφώνες σχηματίζονται στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και, ως εκ τούτου, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν σημαντικοί τυφώνες που μπορεί τελικά να απειλήσουν τα νησιά της Καραϊβικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνολικά, το Ελ Νίνιο συμβάλλει περισσότερο σε τυφώνες στον Ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό και λιγότερους τυφώνες στον Ατλαντικό, ενώ αντίθετα η Λα Νίνια συμβάλλει σε  λιγότερους τυφώνες στον Ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό  και  σε περισσότερους τυφώνες στον Ατλαντικό.

Από πού όμως πηγάζει η ονομασία των κλιματικών φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια;

Αιώνες πριν γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης, οι ΝότιοΑμερικάνοι ψαράδες είχαν παρατηρήσει θερμότερα -από το κανονικό- παράκτια ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού και δραματικές μειώσεις στις αλιείες ψαριών να συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από την εποχή των Χριστουγέννων. Το ονόμασαν το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» (στα ισπανικά μικρό αγόρι) σε σχέση με τον  χριστιανικό εορτασμό που σηματοδοτεί την γέννηση του Ιησού. Στη δεκαετία του 1980, όταν ανακαλύφθηκε η αντίθετη φάση του Ελ Νίνιο (δηλαδή, πιο δροσερές από το κανονικό θερμοκρασίες των ωκεανών), οι επιστήμονες το ονόμασαν “La Niña” (ισπανικά για το μικρό κοριτσάκι).

-Πάμε και στο διά ταύτα τώρα.. Φέτος οι επιστήμονες βάσει μετρήσεων διαφόρων δεικτών και αναλύσεων, περίμεναν μέχρι τον Ιούνιο να επικρατήσει η τάση για Ελ Νίνιο και ξαφνικά τον Αύγουστο έβγαλαν προβλεπόμενο Λα Νίνια. Μία τέτοια αλλαγή στον προβλεπόμενο δείκτη Ελ Νίνιο-Λα ΝίνΙα είναι εξαιρετικά σπάνια για όσους παρακολουθούν το φαινόμενο. Τέτοιοι χειμώνες στον μέσο όρο τους δίνουν αντικυκλώνες στη βορειοδυτική ευρώπη και ροή χαμηλών στην ανατολική και νότια σαν γενική εικόνα.

Ας δούμε όμως, βάσει παρατηρήσεων, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Χειμώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη, όταν επικρατεί το φαινόμενο Λα Νίνια:

1. Με χειμώνα Λα Νίνα συνήθως ευνοείται η Ανατολική Ευρώπη και κυρίως τα Βαλκάνια. Όταν δείχνει κάτι -30 Βουκουρέστι, κάτι 2μ χιόνι Σαράγιεβο, κάτι αποκλεισμούς στη Σερβία όλα αυτά γίνονται σε χειμώνες Λα Νίνα. Αντίθετα η Αγγλία και η Σκανδιναβία συνήθως αργοσβήνουν σε τέτοιο χειμώνα.

2. Στην Ελλάδα στους περισσότερους χειμώνες Λα Νίνα έχει χιόνια μέχρι το κύμα σε κάποια φάση. Δεν υπάρχει κάποια περιοχή που ευνοείται στάνταρ. 2016-17, 2011-12, Φλεβάρης 2008, 2005-06, 2001-02, Δεκέμβρης 1988 όλα αυτά έγιναν με Λα Νίνα. Απλά υπάρχει τόσο ψύχος στην Ανατολική Ευρώπη και τέτοιοι αντικυκλώνες σε Σκανδιναβία και Μ. Βρετανία που συνήθως τρώμε πολλές εισβολές σερί τον ίδιο μήνα και κάποιος μήνας του χειμώνα βγαίνει πάρα πολύ κρύος.

3. Και ένα αρνητικό: Οι χειμώνες Λα Νίνα είναι πολύ ξεροί για την Ελλάδα. Ειδικά τα Δυτικά όλα σχεδόν τα αρνητικά ρεκόρ υετού σε Γιάννενα κλπ έχουν βγει σε χειμώνες Λα Νίνα. Πολλές φορές οι μέρες χιονιού είναι περισσότερες από τις μέρες βροχής. Συνήθως το επόμενο καλοκαίρι μετά από χειμώνα Λα Νίνα έχουν πρόβλημα λειψυδρίας τα Ηπειρωτικά.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια δεν είναι τα μόνα που καθορίζουν τα κλιματικά χαρακτηριστικά μίας εποχής και ως εκ τούτου το παρόν άρθρο αποτελεί μία εκτίμηση για την πορεία του φετινού Χειμώνα βάσει αυτών των φαινομένων.

(πηγή: forum.snowreport.gr)