Το Accuweather, η γνωστή Αμερικανική μετεωρολογική εταιρία, εξέδωσε εκτίμηση των καιρικών συνθηκών που θα έπρεπε να αναμένουμε κατά μέσο όρο το επερχόμενο φθινόπωρο.

 

Τι προβλέπει λοιπόν το Accuweather της Αμερικής για την Ευρώπη; Θα πρέπει να τονιστεί πως τέτοιου είδους εκτιμήσεις, έχουν ως σκοπό να δώσουν μία γενική εικόνα των τριών μηνών αυτής της εποχής με έναν χάρτη που απεικονίζει μία μέση κατάσταση. Το northmeteo δεν ασπάζεται αυτήν την πρόγνωση, απλά την αναμεταδίδει.

 

Το πρώτο highlight

Μεταξύ άλλων διακρίνεται ένα αρκετά βροχερό πρώτο μισό του φθινοπώρου στην δυτική Ευρώπη, με έμφαση στην Αγγλία, βόρεια Γαλλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νοβηγία. Αυτές τις χώρες εκτιμάται ότι η πιθανότητα να επηρεαστούν απο ισχυρά συστήματα με ισχυρούς ανέμους και βροχές είναι υψηλή. Αιτία η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τροπικών καταιγίδων και τυφώνων στον Ατλαντικό. Κατά το δεύτερο μισό του φθινοπώρου (δηλαδή καθώς θα κινούμαστε προς τον χειμώνα), φαίνεται αυτά τα συστήματα να ακολουθούν πλέον νοτιότερα τροχιά, επηρεάζοντας κατά βάση Πορτογαλλία, Γαλλία και Ισπανία.

Φαίνεται πάντως πως περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των κάτω χωρών και της Πολωνίας θα αργήσουν να δουν εμφανή μετάβαση στο φθινόπωρο (πχ. τον Σεπτέμβριο) με θερμοκρασίες κατά τόπους και κατά περιόδους κοντά στους 30°C.

 

Το δεύτερο highlight

Καλά τα νέα για τις Άλπεις και άλλους ψηλούς ορεινούς όγκους της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες φαίνεται να δέχονται πρώιμες χιονοπτώσεις στα ψηλότερά τους. Για τους γνώστες του αντικειμένου, το μοτίβο που εκτιμούν στην Accuweather είναι πιθανώς ένας εμποδισμός τύπου ομέγα πάνω από την κεντρική Ευρώπη ή μία ανάπτυξη αντικυκλωνικών συνθηκών στον άξονα Ιβηρική χερσόνησος έως και τα νότια της Σκανδιναβίας και τα δυτικά της Ρωσίας. Ο καιρός, σύμφωνα με τη εκτίμηση, στα κεντροανατολικά της Ευρώπης ενδέχεται να καταστεί πιο ψυχρός με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές όπως η βορειοανατολική Ευρώπη ή και τα βορειότερα των Βαλκανίων από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά. Χαρακτηριστικά για Ουκρανία, Πολωνία και Λευκορωσία εκτιμούν όχι χιονοπτώσεις άνω του μέσου όρου όσον αφορά την ποσότητα, αλλά κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια.

 

Προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του καιρύ της Ελλάδας

Με την παραδοχή ότι η εκτίμηση της accuweather έχει βάσεις επαλήθευσης, θα κάνουμε μία σύντομη προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των στοιχείων που μας δίνονται για την χώρα μας. Φαίνεται να διανύουμε ένα υγρό κατά διαστήματα φθινόπωρο κυρίως από τα μέσα και μετά, ενώ, σύμφωνα με το δοθέν μοτίβο, δε θα μας έκανε εντύπωση να δούμε ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίζουν προς την περιοχή μας από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά. Αν όντως συμβούν αυτά, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα διαφορετικό, πιο “ατμοσφαιρικό” φθινόπωρο, σε σχέση με αυτά που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια.

 

Να σημειωθεί πάντως πως και άλλα παγκόσμια μοντέλα υποστηρίζουν το συγκεκριμένο μοτίβο καιρού πάνω από την Ευρώπη. Μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις.

 

 

Πηγή: Accuweather