Μετά από έναν μακρύ χειμώνα στη δυτική Ευρώπη, πλέον διαφαίνεται μία τάση να εκτοπίζονται οι ατλαντικές υφέσεις αρκετά δυτικότερα μέσα στον Ατλαντικό, κάτι που θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών στη δυτική και κεντρική Ευρώπη (αγγίζοντας ξανά τους 19-21°C στα βορειότερα και ακόμα και τους 28-30°C στα νοτιότερα τμήματα των περιοχών αυτών) αρχής γενομένης από τις 17/4/2018. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι όποιες χιονοπτώσεις να περιορίζονται στη βόρεια Σκανδιναβία, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστούν ακόμα και επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης έως και τη Μεγάλη Βρετανία λόγω του ονομαζόμενου φαινομένου “Spanish plume”.

Αντιθέτως ψυχρότερες αέριες μάζες αναμένεται να κατέλθουν στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ευνοώντας συνθήκες αστάθειας με αποτέλεσμα την εκδήλωση κατά βάση μεσημβρινών καταιγίδων (χωρίς να αποκλείονται και επεισόδια πιο παρατεταμένων/γενικευμένων βροχών). Η κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών αφορά τα μέσα/ανώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας και δεν συνδέεται απαραίτητα με ψυχρότερο καιρό στην επιφάνεια αυτήν την εποχή.

 

Θα πρέπει να ΤΟΝΙΣΤΕΙ ότι το παρόν άρθρο αποτελεί ΕΚΤΙΜΗΣΗ της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη και ότι ο χάρτης απεικονίζει μία μέση τοποθέτηση των συστημάτων πάνω από την Ευρώπη βασιζόμενη σε πιθανότητες (60-70%). Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο του τρέχοντος άρθρου θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

 

Για την απόλυτη καιρική ενημέρωσή σας ακολουθήστε μας στην ομάδα μας στο facebook ΕΔΩ.