Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, αλλά και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού.

Η λίμνη  βρίσκεται στη νότια Σιβηρία κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ. Περιέχει πάνω από το ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας!

Baikal Lake

Βάθος που ζαλίζει

Η έκτασή της είναι 31.468 τ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και  μέγιστο βάθος 1.680 μ., ενώ στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά.

Το ασύλληπτο βάθος της λίμνης (1.680 μ.) ανακαλύφτηκε το 1908 από Ρώσους ερευνητές που καταδύθηκαν με βαθυσκάφος πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά.

The Incredible Science Of Lake Baikal: The World's Largest, Oldest, Deepest Lake

 

Παγωμένη άβυσσος

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η επιφάνεια της λίμνης καλύπτεται από πάγο.H παγοκάλυψη συνήθως ξεκινά τον Ιανουάριο και συχνά διαρκεί έως τον Ιούνιο! (στο βόρειο τμήμα της λίμνης). Το πάχος του πάγου κυμαίνεται από 0,5 έως 1,5 μέτρο, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τα 2 μέτρα!!!!!

Εκπληκτικές φωτογραφίες από την παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη | Pronews

Μοναδική βιοποικιλότητα

Η λίμνη Βαϊκάλη είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα. Φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 είδη φυτών και 2.500 είδη ζώων με βάση τις τρέχουσες παρατηρήσεις, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί και για τις δύο ομάδες πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Περισσότερο από το 80% των ζώων είναι ενδημικά. Η Φώκια της Βαϊκάλης που ζει μόνο σε αυτή τη λίμνη είναι το μόνο είδος φώκιας του γλυκού νερού στον κόσμο! Υπάρχουν 236 είδη πουλιών που κατοικούν στη λίμνη, 29 από τα οποία είναι υδρόβια πτηνά.

Λίμνη Βαϊκάλη: 10 υπέροχες φωτογραφίες | Alfavita

Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

Συντάκτης: Πούλιος Κωνσταντίνος

Πηγή : ΕΔΩ