Μετά την κακοκαιρία παραμονή πρωτοχρονιάς στην οποία κυριάρχησαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας καθώς και χιονοπτώσεις σε δυτική-κεντρική μακεδονία και σε περιοχές του ανατολικού κορμού της χώρας καθώς και στις κυκλάδες και τα δωδεκάνησα , διαταραχή κινούμενη απο τον κόλπο προς την περιοχή μας θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

 

Αντίθετα με την κακοκαιρία της παραμονής η διαταραχή αυτή θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τον δυτικό ηπειρωτικό κορμό της χώρας και τα νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται μόνο στα ορεινά τμήματα. Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της Θράκης το ήδη προυπάρχων κρύο θα παραμείνει κατά ένα μεγάλο βαθμό με συνέπεια τις έντονες χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών. (εξαιρείται η δυτική Μακεδονία απο την ορολογία ¨πεδινά¨ καθώς δεν έχει τέτοια).

Αναλυτικά στην δυτική μακεδονία αναμένονται χιονοπτώσεις κατα περιόδους έντονες απο τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν απο αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο -5….. -1 C.

Στην κεντρική Μακεδονία θα έχουμε αρχικά νεφώσεις που γρήγορα και πριν το ξημέρωμα θα οδηγήσουν σε πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα τα πεδινά που βρίσκονται στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Στις παραθαλάσσιες περιοχές προβλέπεται αρχικά χιόνι που με το πέρασμα της ημέρας θα γίνεται χιονόνερο και βροχή και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται άνω των 200 μέτρων. Στην χαλκιδική θα έχουμε βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν απο αργά το βράδυ και έπειτα. Αξιόλογες χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλα τα ημιορεινά και ορεινά τμήματα καθώς και στα πεδινά τμήματα του εσωτερικού του διαμερίσματος. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς στο εσωτερικό και Α-ΝΑ έως 5 μποφώρ στην χαλκιδική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο -5….7C

Στην Θράκη αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα στο εσωτερικό του διαμερίσματος και χιονοπτώσεις άνω των 150 μέτρων σε παραθαλάσσια τμήματα. Άνεμοι Α-ΒΑ έως μέτριοι. Θερμοκρασία απο -4…2C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην Θεσσαλονίκη θα αρχίσουμε με νεφώσεις που πριν το πρώτο φως της ημέρας θα οδηγήσουν σε χιονοπτώσεις και στο κέντρο της πόλης με πιθανή χιονόστρωση στις γνωστές επιφάνειες στις παρυφές της. Αργότερα και προς το μεσημέρι θα κυριαρχίσει το χιονόλυτο με εναλλαγές σε χιόνι στις εξάρσεις. Εξασθένιση αναμένεται απο τις βραδυνές ώρες.Τα φαινόμενα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες θα είναι κατα τόπους έντονα. Σημαντικές χιονοστρώσεις θα εντοπίζονται στα προάστια της πόλης καθώς και σε πεδινά στο εσωτερικό του νομού. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς στο κέντρο της πόλης και ανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι στην γύρω ορεινή ζώνη. Η θερμοκρασία απο -3…4C βαθμούς στον νομό και απο 0…4C στο κέτρο της πόλης.