Φαίνεται ότι οι υψηλές πιέσεις έχουν “εγκατασταθεί” για τα καλά στη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία μετράει βδομάδες ξηρασίας ή έστω αυξημένων θερμοκρασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανατολική μεριά της Ευρώπης να δέχεται διαδοχικά περάσματα διαταραχών τα οποία προκαλούν πιο άστατο καιρό. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί έως περίπου και τα μέσα Ιουλίου.

Για το διάστημα από την ερχόμενη Παρασκευή (6/7/2018) έως και τα μέσα περίπου του μήνα που διανύουμε ο καιρός αναμένεται αρκετά ξηρός και θερμός στα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης. Στην Ιβηρική (ιδιαίτερα στα νότια τμήματα αυτής) οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν και τους 40°C πιθανότατα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα προς τα τέλη της αναφερόμενης περιόδου σύντομο θεμό επεισόδιο δεν αποκλείεται να επηρεάσει και περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της νότια Αγγλίας με θερμοκρασίες μεταξύ 30-35°C. Αυτό το κύμα ζέστης φαίνεται να λαμβάνει τέλος στα μέσα του μήνα εξαιτίας της δημιουργίας και ανατολικής κίνησης εκτεταμένου ψυχρού μετώπου από τον Ατλαντικό.

Τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης (Ισλανδία και κεντροβόρεια Σκανδιναβία) θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από διαταραχές που θα δίνουν κατά διαστήματα ανεμώδη και βροχερό καιρό. Κομμάτια αυτών των διαταραχών θα καθοδηγούνται νοτιότερα στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της εγκατάστασης αντικυκλωνικών συνθηκών στη δυτικότερη Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, ο καιρός πιθανότατα θα καταστεί άστατος με μεσημβρινές μπόρες στις περιοχές αυτές (από δυτική Ρωσία έως ανατολική Ελβετία και από Λιθουανία έως τη Βαλκανική). Ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τη Βαλκανική στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας (6-8/7) προκαλώντας μάλιστα ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές όπως η Ρουμανία και η Σερβία.

Η χώρα μας βρισκόμενη στα κράσπεδα αυτών των διαταραχών θα επηρεάζεται εν μέρει από αυτές με τη μορφή μεσημβρινών/απογευματινών καταιγίδων, οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο θα αφορούν τη βόρεια χώρα και τα ηπειρωτικά τμήματα κατά μήκος της Πίνδου. Προς τα μέσα του μήνα, διαφαίνεται μία σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης με πιθανό κάποιο σύντομο επεισόδιο θερμής μεταφοράς.

 

Τονίζεται πως το τρέχον κείμενο αποτελεί μία εκτίμηση και αναφέρεται σε πιθανότητες και πιθανά σενάρια της καιρικής κατάστασης πάνω από την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί επίσημη πρόγνωση και οι πιθανότητες επαλήθευσης είναι σημαντικά χαμηλότερες, ενώ η εκτίμηση μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε γεωγραφικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

 

Δείτε επίσης την εκτίμηση του καιρού που έγινε για την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα: Τάση καιρού το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου (χάρτης)

 

Για να παρακουλουθείτε όλα τα βιντεο της σελίδας μας ακολουθήστε το κανάλι μας το youtube ΕΔΩ, ενώ για να μένετε απόλυτα καιρικά ενημερωμένοι ακολουθήστε την ομάδα μας στο facebook ΕΔΩ.

ευρώπη εκτίμηση μεσοπρόθεσμη Ιούλιος 2018 map Europe July 2018

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.