Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ο Οκτώβρης δείχνοντας αρκετά φθινοπωρινές διαθέσεις. Ποιά είναι η τάση του επόμενου διαστήματος;

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον φετινό Οκτώβριο, καθώς μετά από ένα ακραίο για την εποχή θερμό ξεκίνημα, ο υδράργυρος υποχώρησε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα κάποιες βροχές και αρκετή συννεφιά συνθέτουν ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό, σίγουρα αρκετά διαφορετικό από αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Πίσω στην κανονικότητα λοιπόν, έστω κι αν είναι για λίγο (στην χρονική κλίμακα της κλιματικής αλλαγής).

 

 

Μπορείτε να ακολουθείτε το γκρουπ μας στο facebook και στο instagram, αλλά και το κανάλι μας στο youtube όπου αναμένεται συνεχής ενημέρωση με πλούσιο φωτο-βιντεο-ρεπορτάζ.

 

 

Μετά από ένα ήπιο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, με νοτιάδες και σχεδόν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, φαίνεται να βαδίζουμε προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σε μία πρόσκαιρη άνοδο (εξέλιξη για την οποία μιλήσαμε στις αρχές του μήνα (Σε ιδιαίτερο μοτίβο ο Οκτώβρης – Εκτίμηση έως 20/10/2020 (χάρτης)) ).

Κάποιες βροχές που θα σημειωθούν πιθανότατα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (16-17/10/2020) θα σηματοδοτήσουν και την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας. Με τα σημερινά δεδομένα δεν αποκλείεται οι θερμοκρασίες να θυμίζουν ακόμα και Νοέμβριο με τις ελάχιστες σε ημιορεινά της βόρειας χώρας να υποχωρούν ακόμα και σε τιμές λίγο πάνω από τους 0°C, ενώ οι μέγιστες τουλάχιστον στα κεντροβόρεια πεδινά δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 18-20°C. Δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες ομίχλες σε ηπειρωτικά τμήματα ή ακόμα και πάχνες σε κάποια οροπέδια, ωστόσο δύσκολα η συγκεκριμένα μεταβολή του καιρού θα μπορούσε να συνδυαστεί με σημαντικά φαινόμενα, ώστε να μιλήσουμε για μία σοβαρή κακοκαιρία με χειμερινά χαρακτηριστικά. Αιτία για αυτήν την κατάσταση η πιθανή μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από την Σκανδιναβία-Ρωσία.

Η συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται να διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος της ερχόμενης εβδομάδας, αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από την τοποθέτηση ενός αρκετά ισχυρού συστήματος χαμηλών πιέσεων στην δυτική Ευρώπη. Η τάση του καιρού θέλει ένα ήπιο κλείσιμο του Οκτώβρη με θερμοκρασίες εντός των κλιματικών τιμών. Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο για τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στη χώρα μας.

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί μία τάση του καιρού όπως αποτυπώνεται σήμερα στα κλιματικά μοντέλα. Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά επαληθευσιμότητας και ως εκ τούτου η ανάγνωση και ερμηνεία του περιεχομένου του παρόντος άρθρου γίνεται με δική σας ευθύνη.