Μπήκαμε πλέον στο διάστημα, το οποίο λίγο πολύ όλοι θα ασχοληθούμε με τα φυτά, είτε αυτά έχουν να κάνουν με κήπο, είτε και ένα απλό μπαλκόνι με μερικές γλάστρες! Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε, σε συνάρτηση πάντα με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες? Οσοι έχουμε φυτά σε κήπο: Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ειδικά σε κεντρική-δυτική Μακεδονία,το έδαφος έχει χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας του. Τα δέντρα αλλά κυρίως τα φυτά με ρηχό ριζικό σύστημα, τείνουν να στρεσάρονται όταν η υγρασία του εδάφους πέφτει κάτω από το 60%. Αποτέλεσμα, να παρατηρούνται συστροφές του φυλλώματος, μερική ξήρανση, πτώση άνθών ή και προσβολές από παρασιτικούς οργανισμούς καθώς το φυτό αδυνατίζει. Ειδικά αυτή την εποχή, που τα φυτά μας χρειάζονται υγρασία καθώς συντελείται η ποιο ενεργειακά απαιτητική περίοδος τους, αυτή της ανθοφορίας!

– πότισμα των φυτών μας 1-2 φορές την εβδομάδα για τα μικρά φυτά με ρηχό ριζικό σύστημα. Για τα δένδρα, 1 φορά στις 10 μέρες-γεμίζοντας την τάφρο γύρω απο τον κορμό όμως- είναι αρκετή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει παντού, η συχνότητα εξαρτάται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τον τύπο εδάφους και το πόσο εκτεθιμένος η όχι στον ήλιο είναι ο κήπος μας. Αυτονόητο είναι οτι σκιεροί κήποι, κρατάνε πολύ περισότερη υγρασία. Ποτέ δεν ποτίζουμε παραπάνω – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε είδη που έχουν εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις σε νερό- καθώς ο κίνδυνος να αναπτυχθούν μύκητες/ άλγη κτλ στους κορμούς και τις ρίζες είναι μεγάλη, ειδικά αυτή την εποχή.

– Σωστή λίπανση. Εάν δεν έχουμε προνοήσει να ρίξουμε κοπριά ( χωνεμένη) κατά τους χειμερινούς μήνες, τότε η εύκολη λύση είναι ένα εμπορικό λίπασμα, υδατοδιαλυτής φύσης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα σε μορφή σκόνης, τα οποία προστείθενται μέσα σε νερό. Εξισου καλά είναι και τα λιπάσματα σε μορφή ψεκασμού στο φύλλωμα, τα οποία συνήθως τα συνδιάζουμε και με θερινό πολτό. Καλό είναι να αποφύγετε την χρήση λιπασματος σε μορφή κοκκων, καθώς οι κόκκοι αργούν να λιώσουν και κατ επέκταση να φτάσουν το ριζικό σύστημα. Αποφευγουμε τελείως την χρήση ΚΟΠΡΙΑΣ κατά τους ανοιξιάτικους μήνες καθώς ο κινδυνος να ΚΑΨΟΥΜΕ το ριζικό σύστημα των φυτών είναι μεγάλος! Επιπλέον, η κοπριά από μόνη της ΔΕΝ είναι λίπασμα. Χρειάζονται πολλές εβδομάδες, μέχρι να βιοδιασπασθεί σε συστατικά αφομιόσιμα από το φυτό, μέσω βακτηριδίων που την βιοδιασπούν. Στην ουσία δηλαδή, το φυτό θα μείνει χωρίς θρεπτικά συστατικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου η κοπριά διασπαστεί από τους μικροοργανισμούς του εδάφους και να αφομοιωθεί από το ριζικό σύστημα των φυτών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που την κοπριά την ρίχνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες.

-Αντιμετώπιση ασθενειών: Στο εμπόριο, κυκλοφορούν δεκάδες προιόντα εξειδικευμένα το καθε ένα για το πεδίο που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή την εποχή, κύρια απειλή είναι η αφύδα ( ψείρα) και η κάμπια. Η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων, έχει περιορίσει σημαντικά εμφανίσεις μυκητών.

-Κλάδεμα: Τα κλαδέματα πλέον θα πρέπει να έχουν τελειώσει, καθώς τα φυτά βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης νεαρών βλαστών, και οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει. Όμως, η απομάκρυνση νεκρών βραχιόνων ( ειδικά σε φυτά που χτυπήθηκαν απο τους παγετούς ) επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Μπορείτε επίσης να ξεριζωσετε φυτά που βλέπετε πως δεν άνθισαν ακόμη εξ αιτίας του παγετού του χειμώνα, καθώς θα έπρεπε ήδη να είχαν δώσει βλαστούς. Εναλακτικά, μπορείτε να κόψετε το δέντρο ( νεραντζιές κυρίως ) μέχρι και την μέση του κορμού του, ώστε τυχών εναπομείναντα υγιή κύτταρα να καταφέρουν να βλαστήσουν ξανά. Αν δεν συμβεί αυτό μέχρι τέλη του Μαη, συνίσταται οριστική απομάκρυνση του δένδρου.