Ένας αρκετά ενδιαφέρον χειμώνας ήταν ο φετινός στις ΗΠΑ με συχνές και εκτεταμένες χιονοπτώσεις να σημεώνονται στη χώρα.

Άν και το πρώτο μισό του χειμώνα κύλησε γενικά θερμότερο για τα περισσότερα τμήματα της χώρας, η πολική εισβολή του Φεβρουαρίου από τον Καναδά άλλαξε το σκηνικό, έτσι πολλές περιοχές έφτασαν τον μέσο όρο χιονοπτώσεων που αντιστοιχεί σε κάθε περιοχή.

Σημαντικές βροχές εξασφάλισαν στην Καλιφόρνια προστασία από την ξηρασία που υπήρχε, ενώ ταυτόχρονα στα ορεινά σημειώθηκαν μεγάλα ύψη χιονιού, ξεπερνώντας τα 7μιση μέτρα στις κορυφές, βοηθώντας τόσο την βιομηχανία της χιονοδρομίας αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, την περίοδο που τα χιόνια θα λιώνουν.

Το Σηάτλ είδε 3 φορές παραπάνω χιονόστρωση σε σχέση με τον μέσο όρο της πόλης. Αθροιστικά έπεσαν 50 εκατοστά χιονιού όλο τον χειμώνα, ενώ ο μέσος όρος χιονόστρωσης είναι στα 17 εκατοστά. Αιτία ήταν τα βαρομετρικά χαμηλά που συνάντησαν το ακραίο ψύχος που προήλθε από τον Καναδά των Φεβρούαριο.

Τα μεγάλα ύψη βροχής στις δυτικές πολιτείες μειώσαν σε σημαντικό βαθμό την ξηρασία που μάστιζε την περιοχή.

Στις μεσοδυτικές πολιτείες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα, τα ύψη χιονιού που έπεσαν τον Φεβρουάριο ήταν σημαντικά, εξαιτίας και της πολικής εισβολής που έπληξε την περιοχή. Ωστόσο θερμές αέριες μάζες συνοδευόμενες από βροχές τον Μάρτιο συντέλεσαν στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού σε αυτές τις περιοχές, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για πλημμύρες.

Στις νότιες πολιτείες ο χειμώνας κύλησε σε γενικές γραμμές θερμός, και δεν σημειώθηκαν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Βόρεια Καρολίνα οπού σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονιού τον Δεκέμβριο.

Στα βορειανατολικά ο χειμώνας είχε 2 όψεις: Στα ενδότερα τμήματα οι τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν ήταν πάνω από τον μέσο όρο. Ωστόσο στα παραθαλάσσια τμήματα η εικόνα ήταν αντιστρόφως ανάλογη: Οι πόλεις των ακτών των βορειοανατολικών ΗΠΑ είδαν μικρότερα ύψη χιονιού απ’ότι τους αντιστοιχεί στατιστικά. Η μόνη πόλη που έφτασε τον μέσο όρο χιονιού ήταν η πρωτεύουσα, η Ουάσιγκτον. Επίσης, σημαντικά λιγότερη ήταν η συνολική χιονόπτωση στην Βοστώνη.

Πηγή: forbes