Φέτος προβλέπεται ένα απο τα ισχυρότερα El Nino που έχουν παρατηρηθεί, ποτέ ξεπερνώντας ακόμα και εκείνο του 1997-98 που τότε ειχε χαρακτηριστεί ακραίο αφου είχε κλείσει σχεδόν στο +2.3, φέτος υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για +4, σύμφωνα με το Ευρωπαικό μοντέλο ECMWF.

Αρκετοί κλιματολόγοι  αναρωτιούνται πως θα εκδηλωθεί αυτη η έντονη θέρμανση των νερών του Ειρηνικού που φέτος φτάνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον επερχόμενο χειμώνα πάνε και έρχονται, και αν και το φαινόμενο El Nino επηρρεάζει κατα κόρον τις περιοχές που περιβάλλονται απο τον Ειρηνικό, δηλαδή κατα κύριο λόγο οι δυτικές ακτές της βόρειας και νότιας Αμερικής, μιας τέτοιας έντασης θέρμανση των νερών, θα επιφέρει σίγουρα αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Παραδοσιακά τόσο ισχυροί δείκτες εχουν παρατηρηθεί τον χειμώνα 1982-83 και τον χειμώνα 1997-98 και τότε ειχαν παρατηρηθεί πλυμμήρες και ακραίες καταιγίδες σε διάφορες περιοχές.

Η Ευρώπη και κατ’επέκταση και η χώρα μας αν και δεν έχει συνδεθει πως επηρρεάζεται απο αυτό το φαινόμενο, ωστόσο αρκετά μακοπρόθεσμα μοντέλα δινουν εναν γενικό πολυ θερμό χειμώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, και αυτό φαίνεται στους παρακάτω χάρτες που ειναι απο το μοντέλο CFS του οποιου οι προβλέψεις ανανεώνονται κάθε μήνα. Για την χώρα μας δίνουν εναν φυσιολογικό θα λέγαμε Νοέμβρη με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη στα κόκκινα.

Στα ίδια χνάρια και ο Δεκέμβρης με τις ψυχρότερες συνθήκες να τις έχει η ανατολικη και νότια χώρα, καθώς και η Τουρκία μαζί με μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Φυσικά αυτά επ’ουδενί δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόβλεψη, μιας και οι μικρολεπτομέρειες δεν μπορούν απο τώρα να αποσαφηνιστούν για το πως θα εκδηλωθούν οι διάφορες διαταρραχές τον χειμώνα, ωστόσο ειναι μια σαφής τάση και μένει να δούμε κατα πόσο θα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες.