Σύμφωνα με επιστήμονα της NASA είναι η πρώτη φορά που διακρίνεται τέτοια δραματική μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων σε τόσο ευρεία περιοχή. Οι δορυφορικές εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

 

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την δραματική μείωση των εκπομπών ρύπων στην Κίνα μετά την εμφάνιση του Κορωναϊού, καθώς εργοστάσια έχουν κλείσει, αλλά και οι μετακινήσεις και οι λοιπές δραστηριότητες έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η NASA δημοσίευσε χάρτες διοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα, μονάδες παραγωγής ενέρειας και εργοστάσια, οι οποίοι δείχνουν την δραματική πτώση των συγκεντρώσεών του από τη στιγμή που μαζική καραντίνα είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα σημειώθηκαν σχεδόν 80000 περιπτώσεις προσβολής από Κορωνοϊό, από τις οποίες οι 2900 κατέληξαν σε θάνατο.

Οι χάρτες που ακολουθούν δείχνουν τις μέσες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου τα διαστήματα 1-20/1/2020 (πριντ οτ ξέσπασμα του κορωναϊού) και 10-25/2/2020.

 

 

Σύμφωνα με τον Fei Liu, ερευνητή της NASA, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια δραματική μείωση ρύπων σε τόσο ευρεία περιοχή.

 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην πόλη Wuhan όπου η συγκεντρώσεις διοξειδίου του Αζώτου είναι πρωταφανώς μειωμένες σε σχέση ειδικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων ένα χρόνο πριν, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες:

Πηγή: Independent