Ο Οκτώβρης, δείχνει τελικά να γίνεται η φυσική..προέκταση του φετινού καλοκαιριού, το οποίο παρουσιάζει εντυπωσιακή εμμονή πάνω από την Ευρωπαική ήπειρο. Μια ακόμη αξιόλογη θερμή εισβολή, η οποία θα φέρει συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης στο σύνολο της Ευρώπης, με θερμοκρασίες οι οποίες θα ξεπεράσουν και τους 20c ακόμη και στις βορειότερες χώρες! Εντυπωσιακή θα είναι και η σχεδόν πλήρης απουσία βροχών στο σύνολο της ηπείρου μας, από την Μεσόγειο μέχρι και την Βαλτική, καθώς ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας, φαίνεται να αναπτύσεται και να στρογγυλοκάθεται για το επόμενο 10ήμερο, δίνοντας άφθονες ώρες ηλιοφάνειας παντού.
Στην χώρα μας, θα λέγαμε οτι ξεκινάει το μικρό καλοκαιράκι του Αη Δημήτρη, μιας και για το επόμενο 10ήμερο, δεν φαίνεται κάποια ουσιαστική μεταβολή του καιρού. Η ηλιοφάνεια θα είναι ο κυρίαρχος, ασθενείς γενικά άνεμοι στα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο, ένα βόρειο ρεύμα θα πνέει με αυξομειώσεις, ανάλογα την ακριβή θέση που θα πέρνει ο μεγάλος αντικυκλώνας της κεντρικής Ευρώπης. Ενα όψιμο μελτέμι θα λέγαμε στην ουσία πως θα φυσάει στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα! Αυτοί οι βοριάδες, θα είναι και η αιτία που η θερμοκρασία στα ανατολικά τουλάχιστον ηπειρωτικά και το Αιγαίο, θα διατηρείται σε νορμάλ για την εποχή επίπεδα, ενώ στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει και τους 22-24 βαθμούς τοπικά. Την περισότερη ‘ζέστη’ θα την έχει η δυτική χώρα, οπου εδώ η θερμοκρασία θα ξαναπιάσει και τους 27 βαθμούς τα μεσημέρια, προς τα τέλη της εβδομάδας και έπειτα!
Ο αντικυκλώνας αυτός, ο οποίος θα ευθύνεται για την παρατεταμένη ηλιοφάνεια σε πανευρωπαικό επίπεδο, φαίνεται να καταρρέει εκεί γύρω στις 20 του μήνα, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για διαταραχές από τον Ατλαντικό, με βροχές κτλ.