Εχοντας μιλήσει από τις 18 του μήνα για το επερχόμενο κύμα καύσωνα και την ικανότητα αυτό να αποβεί μέχρι και ισχυρό, πλέον τα δεδομένα έχουν σταθεροποιηθεί σε αυτό το σενάριο, με την έλευση ενός έντονου κύματος ζέστης, να βρίσκεται πλέον ένα 24ωρο απόσταση από την χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος, του προσδίδουν μια μοναδικότητα, καθώς παρόμοιο έχει να έρθει στην χώρα μας από το καλοκαίρι του 2007 οπου και τότε είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του φετινού κύματος:
– Διάρκεια: ΠΕΜΠΤΗ μέχρι ΚΥΡΙΑΚΗ. Επαναφορά της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, την ΔΕΥΤΕΡΑ και από τα βόρεια.
– Περιοχές που θα πλήξει: Ολη η χώρα θα επιρεαστεί από το κύμα αυτό ζέστης. Ομως, όπως συμβαίνει πάντα, οι θαλάσσιες και οι παράκτιες περιοχές θα δεχθούν την λιγότερη ζέστη, με θερμοκρασίες πολύ ποιο χαμηλές συγκριτικά με τις ηπειρωτικότερες περιοχές. Η υγρασία όμως εδω θα είναι αυξημένη, όπως και η δυσφορία. Στο στόχαστρο αντίθετα, θα βρεθούν όλα τα ηπειρωτικά τμήματα μακριά από τις ακτές, με θερμοκρασίες που στις γνωστές ‘καυσωνομάνες’ ( Σπαρτη Λαρισα Σερρες , κεντρική Μακεδονία και ίσως και Αττική ) ενδεχομένως να απειλήσουν και ρεκόρ που υπάρχουν από τον καύσωνα του 2007. Μιλάμε δηλαδή για τιμές που τοπικά ίσως ξεπεράσουν τους 44 βαθμούς.

heat_wave_map_300617

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο καύσωνας θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτός στην πόλη, από το μεσημέρι της ΠΕΜΠΤΗΣ. Τοπικά, θα ξεπεράσουμε και τους 38 βαθμούς κυρίως στα δυτικότερα τμήματα αυτής και το εσωτερικό του νομού. Η θαλάσσια αύρα στην παράκτια ζώνη αντιθετα, θα κρατάει τον υδράργυρο στους 35-36 βαθμούς, αλλά με έντονη την δυσφορία. Πρακτικά δηλαδή η αίσθηση θα είναι ίδια. Σημαντική άνοδο των ελαχίστων τιμών όμως θα έχουμε το βράδυ, με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από τους 30 ακόμη και τα ξημερώματα, εντός του αστικού ιστού. Η κατάσταση γενικεύεται και δυσκολεύει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ οπου ήδη από το πρωί η πόλη θα θυμίζει μια μεγαλούπολη της μέσης ανατολής, με την θερμοκρασία στους 28-29 βαθμούς και αυξημένη την σχετική υγρασία. Οι μέγιστες θα ‘ τσιμπήσουν’ 3-4 βαθμούς, φτάνοντας και τους 41-43 βαθμούς ακόμη και μέσα στην πόλη. Και πάλι όμως η θαλάσσια αύρα, αν και ιδιαίτερα ασθενής, θα προσπαθεί να κρατήσει τον υδράργυρο 1-3 βαθμούς χαμηλότερα στην παράκτια ζώνη. Ανοδο θα σημειώσουν και οι ελάχιστες, με τον υδράργυρο κατα πάσα πιθανότητα να μήν πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς ακόμη και την νύχτα. Ημέρες καύσωνα θα είναι και το ΣΑΒΒΑΤΟ αλλά και η ΚΥΡΙΑΚΗ, με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά στους 38-41 βαθμούς τα μεσημέρια. Υποχώρηση της θερμοκρασίας από την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ σταδιακά.

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ του καύσωνα, θα είναι σε διαφορετικές ημέρες χρονικά τοποθετημένη και ανάλογα την περιοχή. Αυτό εξαρτάται από τους τοπικούς ανέμους που θα πνέουν ανα περιοχή. Στις περιοχές με θαλάσσια αύρα πχ, οι μέγιστες θα είναι ποιο ‘ συμαζεμένες’ ενώ σε άλλες περιοχές, ενδεχομένως να απειληθούν ρεκόρ εάν φυσήξει λίβας ( δυτικός ΝΔκός στη Λάρισα, Βοριάς στην Αττική, ΒΔκός στην κεντρική Μακεδονία κτλ ).

Η ΕΞΟΔΟΣ του καύσωνα θα γίνει από την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ και πρώτα από τα βόρεια όπως γίνεται πάντα, και μέχρι την ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ θα έχει υποχωρήσει και από την νότια χώρα. Για την ΕΞΟΔΟ θα υπάρξει και νέο δελτίο.

*Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
*Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα όσων η εργασία γίνεται αναγκαστικά σε εξωτερικούς χώρους.
*Φροντίστε για τον καθαρισμό των χωραφιών κτλ από ξερά χόρτα. Μην ανάβετε φωτιές για οποιονδήποτε λόγο τις επόμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές, έχουν σημειωθεί κατά τις ημέρες εξόδου του καύσωνα, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται.