Τελικά όπως φαίνεται τον φετινό χειμωνα φαίνεται να έχουμε ασθενή La Nina(CP) Modoki (La Nina στην περιοχή Nino 3.4). Αυτη η εξέλιξη γενικότερα ευνόει ενα pattern θετικου ΝΑΟ στο βόρειο ημισφαίριο κυρίως τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Φυσικά δεν αποκλείεται να υπερισχύσει η κλασσικη La Nina(EP) όπου ερχεται σε πλήρη αντίθεση με την ασθενή La Nina(CP), η οποία κλασσική La Nina(EP) ευνοεί ενα pattern αρνητικού ΝΑΟ στό βόρειο ημισφαίριο, φέρνοντας ψυχρότερους χειμώνες στην Ευρώπη και κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα αυτής. Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να εχουμε τελείως ουδέτερο δείκτη ENSO, να μην εχουμε δηλαδη ουτε La Nina ούτε El Nino. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η πρόβλεψη του δείκτη ENSO για τους επόμενους μήνες:

Ηλιακός Κύκλος

Απο την άλλη ο ηλιακός κύκλος πάει στο ελάχιστο της δραστηριότητας, και οπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα ο τελευταίος 11ετής ηλιακός κύκλος ειναι απο τους χαμηλότερους των τελευταίων 100 ετών:

Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες (γιατί υπάρχουν και κάποιες με σχεδόν αντίθετα συμπεράσματα), οι χειμώνες με πολύ χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα έχουν αυξημένη πιθανότητα για εμποδισμούς ψηλά ανάμεσα σε Γροιλανδία και Ισλανδία δηλαδή, και σε συνδυασμό μάλιστα με δυτική φάση του QBO (όπου ενώ αναμενόνταν να έχουμε ανατολική φάση του QBO για τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω ενός πρωτόγνωρου και περίεργου φαινομένου που άρχισε στα τέλη του 2015 και στο QBO, και φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, θα έχουμε εν τέλει δυτική φάση):

η πιθανότητα το παρακάτω pattern να ειναι κυρίαρχο ειναι ακόμα πιο αυξημένη.

Εν ολίγοις αναμένεται εμποδισμός της ζωνικής ροής ανάμεσα σε Γροιλανδία και Σκανδιναβία και ανάπτυξη επίμονων εμποδισμών (αντικυκλώνων και αποκομμένων ανώτερων υψηλών πιέσεων εκει καθώς και δυτικά της Μεγάλης Βρετανίας).
Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το γενικό pattern του La Nina(CP) που ίσως έχουμε, οπότε η κατάσταση ειναι πιο περίπλοκη σε αυτή την περίπτωση. Αν βέβαια τελικά επικρατήσει η κατάσταση της κλασσικής La Nina(EP) που συμβαδίζει στα γενικά χαρακτηριστικά χειμώνα με μικρή ηλιακή δραστηριόητα και δυτικό QBO, τότε θα έχουμε εναν ακόμα σημαντικό λόγο να πιστεύουμε για χειμώνα αρκετά αρνητικού ΝΑΟ και ΑΟ.

Παγοκάλυψη Αρκτικής

Η έκταση παγοκάλυψης στην Αρκτική φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Βλέπουμε οτι βρισκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και αυτό έχει ισχυρή σύνδεση με αρνητικότερο ΑΟ για τον χειμώνα και ισχυρότερες και νοτιότερες ψυχρές εισβολές. Χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτως και ψυχρότερους χειμώνες βέβαια, αφου η συχνότητα των ψυχρών εισβολών μειώνεται και χειμώνες γινονται ολοένα και θερμότεροι σε όλη την Ευρώπη έτσι και αλλιώς. Οι δε θερμοκρασίες θαλάσσης εκει φτάνουν σε απίστευτα θερμά επίπεδα ρεκόρ με μέσους όρους ακόμα και πάνω απο +4 βαθμους σε αρκετές περιοχές. Αυτό έχει ως γενική συνέπεια να ευνοούνται οι βαθιές κυκλογενέσεις αλλα και βαθύνσεις των Ατλαντικών χαμηλών εκειπέρα οπότε και η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα να μην ειναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Χιονοκάλυψη Σιβηρίας

Αντίθετα η χιονοκάλυψη σε Ρωσία και Σιβηρία ειναι σε πρωτοφανούς μεγάλης έκτασης επίπεδα για την εποχή όπως φαινεται και στις παρακατω εικόνες:

Αυτή η χιονοκάλυψη εξελίχθηκε σε τρομακτικά γρήγορο ρυθμό, πράγμα που παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της κυκλοφορίας για τον χειμώνα και ευνοεί αρνητικότερες τιμές του ΑΟ για τον χειμώνα. Η μεγάλη αυτή χιονοκάλυψη σε συνδυασμό με την μικρή παγοκάλυψη στις θάλασσες του Barrents και Kara είναι γνωστό οτι ευνοεί την ανάπτυξη και δυτικότερη εξάπλωση του Σιβηρικού αντικυκλώνα, καθώς και έναν χειμώνα με αρνητικότερο ΑΟ, πράγμα που ευνοεί εναν ψυχρότερο χειμώνα στην Κεντρική Ευρώπη με την Ελλάδα βέβαια να μην έχει κάποια συσχέτιση τόσο μονοσήμαντη.

Ένα άλλο γεγογνός που ευνοεί αυτος ο συνδυασμός μεγάλης χιονοκάλυψης της Σιβηρίας με την μικρή παγοκάλυψη στις θάλασσες του Barrents και Kara, ειναι ενα λιγότερο ισχυρό Polar Vortex τον χειμώνα, που μπορει όμως αυτό να εχει διαφορετικές τελικές καταστάσεις ανάλογως με την θέση του. Έτσι είτε να προκαλούνται ισχυρές και πολύ βαθιές κυκλογεννέσεις ανάμεσα στην Γροιλανδία και την Ισλανδία, πράγμα που σημαινει γενικά θερμότερες συνθήκες στην Ευρώπη, είτε να επιφέρει ισχυρότερες ψυχρές εισβολές σε νοτιότερα πλάτη (πράγμα αρκετά πιο σπάνιο βέβαια αλλα ειναι εν εν δυνάμει δυνατό).

Polar Vortex

Το στρατοσφαιρικό polar vortex(PV) λόγως ενός πολύ σπάνιου διαχωρισμού του για τόσο νωρίς στην χειμερινή περίοδο, παραμένει και θα παραμενει για πολύ καιρό ακόμα ασθενές και πιθανότατα θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιες περιοχές της τροπόσφαιρας προς τα τέλη Νοέμβρη με ενα δυνατό ξέσπασμα απο ψυχρές αέριες μάζες. Ενα ασθενες PV οσο παραμένει ασθενές, σημαίνει οτι οι ψυχρές καταβάσεις σε νοτιότερα πλάτη ειναι πολύ πιο εύκολο να συμβούν, αλλα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μιας αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης(ΑΣΘ), που φέρνει σοβαρότες και ισχυρότερες ψυχρές εισβολές κατα κύριο λόγο.

Εκτίμηση καιρικής κατάστασης για τον χειμώνα 2016-17

Η τωρινή κατάσταση της κυκλοφορίας, ευνοεί εναν Δεκέμβρη με αρνητικό ΑΟ/ΝΑΟ οπου η κεντρική Ευρώπη εχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχτεί καποια ψυχρή εισβολή ή μια σειρά απο ψυχρές εισβολές, ασθενούς χαρακτήρα γενικά, μετα απο μια πιθανή εγκατάσταση υψηλών πιέσεων στην Σκανδιναβία ή και πάνω απο αυτην, και κυρίως απο την πολύ δυτική επέκταση του Σιβηρικού αντικυκλώνα που θα τροφοδοτεί συνεχώς με ψυχρές μάζες την κεντρική Ευρώπη. Το πιο πιθανο απο μια τέτοια εξέλιξη ειναι να οδηγησει σε μια σημαντική ψυχρή εισβολή εκεί κοντα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που αν και θα ειναι σύντομη, θα δώσει την ευκαιρία να ντυθούν στα λευκά αρκετές περιοχες της Γερμανίας, της Γαλλίας καθώς και της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Όσον αφορά τους ανέμους ο Δεκέμβρης φαίνεται να ξεκινάει με πολύ αέρα σε δυτική και ΒΔ Ευρώπη και γενικά σφοδρούς δυτικούς ανέμους απο ατλαντικά χαμηλά που θα φερνουν θερμότερες αέριες μάζες, αλλα σιγα σιγα και προς τα μέσα του μήνα αυτο το σκηνικό θα πρέπει να αλλάξει και αν γινεται πιο κρύο για εκεινες τις περιοχές.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πιθανότητες να ευνοηθουν κυρίως τα ΒΔ τμήματα και τα βόρεια απο κάποιες μικρής έκτασης ψυχρές εισβολές αλλα γενικά δεν φαινεται κάτι σοβαρό για το πρώτο μισό του μήνα, ενδεχομένως τον πρωτο λογο να τον εχουν ορεινές και ημιορεινές περιοχες για κάποιες χιονοπτώσεις. Προς τα τέλη του μηνα θα υπάρξει ενα θερμό διάστημα για την Ελλάδα με καλές και ήπιες καιρικές συνθήκες καθώς και σε μεγάλο μέρος της νότιας Βαλκανικής.
Θερμοκρασιακά ο μήνας θα βγει σχετικά ζεστός, ενω υετικά θα ειναι ανομβρος για την ανατολική νησιωτικη και ίσως και ανατολική ηπειρωτική χώρα, ενω στα υπόλοιπα θα κυλήσει πανω στις κανονικές τιμές.

Ο Γενάρης τώρα θα ειναι μαλλον ενας τελείως αδιάφορος μηνας καιρικα για την Ελλάδα μιας και το γενικο pattern που θα επικρατει στην Ευρώπη θα ειναι ενα ψυχρο διαστημα αρχικα στην κενετρική, δυτική και βορεια Ευρώπη με πιθανές χιονοπτώσεις εκειπερα, ενώ μετά θα εγκατασταθεί ατλαντική κυκλοφορία, οπου θα δώσει μεγάλη υψη βροχής σε ΒΔ και δυτική Ευρ΄πωη και πολύ ανεμώδεις περιόδους σε κεντρικά και ΒΔ τμήματα. Στην Ελλαδα μαλλον θα εχουμε αντικυκλωνικές συνθήκες με εναν γενικά ζεστό και άνομβρο Γενάρη.

Ο Φλεβάρης τέλος παροτι αρκετά μακριά, τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μοντέλα δεν δινουν καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία για τους καιρόφιλους στην Ελλάδα, η κυκλοφορία αυτή και εμπειρικα και μεσω αναλογικής πρόγνωσης(στατιστικής) συνήθως ευνοεί είτε:

α)ανάπτυξη Αζορικού αντικυκλώνα στις αρχές του μήνα σε ολη την Ευρωπαική ήπειρο και μετέπειτα ανέβασμα του βορειότερα με αποτέλεσμα την κάθοδο ακραία ψυχρών μαζών καπου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να εχει τον πρώτο λόγο, και τα ανατολικά προσήνεμα και το Αιγαίο να έρχονται αμέσως μετά, είτε

β)ανάπτυξη Σιβηρικού αντικυκλώνα και στην δυτική πλευρά της Ρωσίας και επέκταση του δυτικότερα φέρνοντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην κεντρικά και μετέπειτα στην ΒΔ Ευρώπη. Υπάρχουν βεβαι και κάποια σημάδια(αναλογικής πρόγνωσης απο μακροπρόθεσμα μοντέλα), οτι ισως υπαρξει ανάπτυξη αποκομμένου μπλοκ(ανώτερου κέντρου υψηλών πιέσεων) στην Σκανδιναβία ηδη απο τα τέλη Γενάρη οπότε αυτό ίσως επιφέρει χιονοπτώσεις και κρύο στην Κεντρική Ευρώπη με την βόρεια Ελλάδα να επωφελείται απο μια τέτοια κατάσταση. Αρχες Φλεβάρη λοιπον ειναι το στοίχημα για τους καιρόφιλους στην Ελλάδα.

Γενικα ο φετινός χειμώνας λόγω της απίστευτης θέρμανσης της Αρκτικής, έχει δημιουργήσει μια κυκλοφορία όπου δημιουργήθηκε στην Σιβηρία μια τεράστια έκταση με πολύ ψυχρές μάζες οι οποίες λόγω και της πρωτοφανούς χιονοκάλυψης που προέκυψε θα διατηρηθούν πιθανότατα όλο τον χειμωνα εκεί, οπότε η οποιαδήποτε ανάπτηξη ridge και αντικυκλώνων στην Σκαδιναβία θα επιφέρει άμεσο “συναγερμό” για κατάβαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην Ελλάδα. Κυρίως βέβαια η κεντρική Ευρώπη θα επωφελείται απο αυτές.

Έτσι ο Δεκέμβρης περιμένουμε να κυλήσει κάπως έτσι:

Dekembris
Ο Γενάρης κάπως έτσι:

Genaris

Και ο Φλεβάρης κάπως έτσι:

Flevaris

Να σημειωθεί οτι η παραπάνω εκτίμηση ειναι καθαρά πειραματικού χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επίσημη πρόγνωση, είναι απλά μια πρώτη προσπάθεια εκτίμησης της καιρικής κυκλοφορίας που ενδεχομένως να επικρατήσει τον ερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη.