Η κακοκαιρία που μας πέρασε, δεν άφησε τα σημάδια της μόνο στην φύση. Μας υπογράμμισε για ακόμη μια φορά, αυτό το οποίο φημιζόμαστε ως λαός. Την ίντρικα, την εγωπάθεια και το απύθμενο κόμπλεξ, απέναντι σε οτιδήποτε φαντάζει να είναι καλύτερο από εμάς. Πολλά θα διαβάσατε από διάφορα σάιτ για την βάφτιση που εμείς, οι συντελεστές του Northmeteo δώσαμε σε αυτή την κακοκαιρία. Αλλοι μας ‘ απειλησαν’ με κλεισίματα, μέσω ίδρυσης συλλόγων που θα έχουν ως μοναδικό αυτοσκοπό την φασιστική επιβολή του κλειδώματος, ιστοσελίδων πρόγνωσης καιρού , με κριτήρια των ιδρυτών αυτού του συλλόγου, οι οποίοι αυτοτιτλοφορούνται ως εξυγειαντές του χώρου. Αλλοι πάλι, μας χαρακτήρισαν με λόγια που λόγω ηθικής, δε γίνεται να αναγραφούν σε αυτό το άρθρο, καθώς < οι ίδιοι είχαν βαφτίσει αλλιώς την κακοκαιρία > και απλά από τύχη, δεν εισακούστηκε η δική τους πρόταση. Στο μεγάλο αυτό τσίρκο που στήθηκε γύρω από την ονοματοδοσία, δεν έχασαν ευκαιρία να πάρουν μέρος και – ευτυχώς μεμονομένες- ιστοσελίδες, οι οποίες αποκάλεσαν… φάρσα την ονοματοδοσία.
Γιατί όμως επιλέξαμε να βαφτίσουμε την συγκεκριμένη κακοκαιρία? O κύριος λόγος, ήταν η ενημέρωση. Οπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, η βάφτιση βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη ενημέρωσή τους. Όλοι θα προσέξατε, την ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε το όνομα στα ΜΜΕ ταυτόχρονα με την πρόγνωση και τα δελτία είτε της ΕΜΥ, είτε του ΕΑΑ είτε τα δικά μας και άλλων χώρων. Η συμβολή μας λοιπόν στην ενημέρωση του κόσμου, ήταν μεγάλη σε αυτό το κομάτι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, οτι την βάφτιση των κακοκαιριών, την έφερε στην Ελλάδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο οποίο γίνεται εξαιρετική δουλειά για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα.
Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η αιτία που επιλέξαμε να δώσουμε εμείς το όνομα, είναι να κλείσουμε, – η έστω να προσπαθήσουμε- να γεφυρώσουμε το μόνιμο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ερασιτεχνών μετεωρολόγων και των επίσημων φορέων στην Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε, οτι δεν υπάρχει κάνενας λόγος να υποτιμούν οι μέν τους δε. Επιβάλλεται όλοι να αντιληφθούμε οτι εάν ο ένας εναγγαλιάσει τον άλλον και τον ‘ εκμεταλλευτεί’ , μόνο όφελος θα υπάρξει, με τελικούς αποδέκτες τον απλό πολίτη και την ορθότερη ενημέρωσή του. Η τακτική ‘ Διαίρει και Βασίλευε’ δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα στην Επιστήμη μας, παρά μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Αλήθεια, γιατί να μην συμμετέχουν στην βάφτιση βαρομετρικών συστημάτων και οι ερασιτέχνες? Γιατί να τους αποκλείουμε από κάτι τέτοιο, την στιγμή που στην ουσία, οι ερασιτέχνες είναι αυτοί που σήμερα συντηρούν ένα τεράστιο εθνικό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, με μοναδικό όφελος το μεράκι τους και την αγάπη τους να προσφέρουν? Γιατί να μην ‘ εκμεταλευτούμε’ την γνώση κάποιου ερασιτέχνη για τα καιρικά τερτίπια της περιοχής του και αντίστοιχα τις προγνώσεις που αυτός βγάζει σε τοπική κλίμακα, αντί να τον έχουμε απέναντι μας? Ειμαι βέβαιος, οτί σχεδόν όλος ο ερασιτεχνικός κόσμος της μετεοκοινότητας μας, είδε με εκτίμηση και μεγάλη χαρά το οτι ένα όνομα, προήλθε μέσα από τους ίδιους του τους κόλπους. Είδε με χαρά, οτι η φωνή του ακούστηκε, υπάρχει και είναι υπολογίσιμη, παρά τις ομολογουμένως σκληρές προσπάθειες μεμονομένων περιπτώσεων – κυρίως αυλοκόλακων – να την φιμώσουν.
Το Northmeteo είναι, και προς το παρόν παραμένει, μια μη κερδοσκοπική (και ως εκ τούτου δεν θα ήταν λάθος, αλλά ίσως όχι και απόλυτα ακριβές, να αναφερθεί ως ερασιτεχνική) ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού, χωρίς να έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα σε χρηματικές απολαβές. Μοναδικός της σκοπός είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και ταυτόχρονα να αναδείξει το υπέροχο ελληνικό κλίμα και τον πλουραλισμό του μέσα από φωτογραφίες αλλά και αναφορές! Μέσα στα ιδρυτικά της όμως στελέχη, έχει και επαγγελματίες μετεωρολόγους, οι οποίοι είναι αυτοί που δίνουν στην συγκεκριμένη ομάδα ένα μοναδικό κράμα το οποίο ο κόσμος έχει αγαπήσει.