Ένα νέο ρεκόρ ύψους χιονιού καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν. Η είδηση διασταυρώνεται από βίντεο και μετεωρολογικούς χάρτες.

 

Φέτος ο χειμώνας φαίνεται να έχει επιλέξει πολύ συγκεκριμένες περιοχές για να δείξει τα δόντια του. Το τελευταίο χτύπημα αφορά σε κακοκαιρία που έπληξε τα βόρεια τμήματα του Ιράν την περασμένη Δευτέρα-Τρίτη (10-11/2/2020). Έγινε λόγος για αναφορές ύψους χιονιού που ξεπέρασε ακόμα και τα 4 μέτρα σε ορεινές περιοχές (να τονίσουμε εδώ ότι πολλά ορεινά τμήματα ξεπερνούν τα 2000 μέτρα σε υψόμετρο). Συγκεκριμένα, η πόλη Κχαλκχάλ φαίνετια να καταγράφει νέρο ρεκόρ ύψους χιονιού (στα 4 μέτρα) εξαιτίας αυτών των ισχυρών χιονοπτώσεων. Ωστόσο, αυτή τη φορά το χιόνι επισκέφτηκε ακόμα κια πεδινά τμήματα.

 

Ακολουθούν συνοπτικοί χάρτες που δείχνουν την βαρομετρική πίεση στην επιφάνεια και τα γεωδυναμικά ύψη στην στάθμη των 500mb (αριστερά), αλλά και την θερμοκρασία στα 850mb (αριστερά) στις 10/2/2020. Και από τους δύο χάρτες προκύπτει το συμπέρασμα ιδιαίτερα ακραίων καταστάσεων στην περιοχή.

 

Στο επόμενο βίντεο φαίνεται η χιονόπτωση στην πεδινή πόλη (υψόμετρο 0 μέτρα) Rasht του βορείου Ιράν:

 

Ενώ στο επόμενο βίντεο φαίνοται οι αρκετά ακραίες συνθήκες που επικράτησαν στο Κχαλκχάλ στο βορειοδυτικό Ιράν με υψόμετρο 1800 μέτρων: