Ορατή είναι πλέον η απειλή για το μέλλον του εθνικού δάσους Tongass μετά την άρση της απαγόρευσης εκμετάλλευσης του φυσικού του πλούτου από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Το Εθνικό Δάσος Tongass  στη Νοτιοανατολική Αλάσκα είναι το μεγαλύτερο εθνικό δάσος στις Ηνωμένες Πολιτείες με έκταση 16,7 εκατομμύρια στρέμματα (26.100 τετραγωνικά μίλια, 68.000 km2).

Never forget Ronald Reagan's legacy as a conservative conservationist - Washington Times

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής  καλύπτεται από εύκρατο τροπικό δάσος (temperate rain forest) παλαιάς ανάπτυξης( δέντρα 400-500 ετών), που αποθηκεύει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες άνθρακα βοηθώντας να διατηρείται  ο πλανήτης δροσερός.

O “πνεύμονας ” της Β.Αμερικής

“Ενώ τα τροπικά τροπικά δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη, το Tongass είναι οι πνεύμονες της Βόρειας Αμερικής”, δήλωσε ο Dominick DellaSala, επικεφαλής επιστήμονας στο έργο Wild Island Institute του Wild Island Institute.

Ευαίσθητο οικοσύστυμα

Αποτελεί  καταφύγιο σπάνιων ειδών πτηνών και θηλαστικών (φαλακροί αετοί, ελάφια με μαύρη ουρά, λύκοι, μαύρες και καφέ αρκούδες). Στα ποτάμια που το διασχίζουν φιλοξενούνται ενυδρίδες και διάφορα είδη σολομού, ενώ στην παράκτια ζώνη κολυμπούν θαλάσσιοι λέοντες, φώκιες και φάλαινες όρκες.

The Politics Behind the Tongass Attack - Greenpeace USA

Roadless Rule

Από το 2001, μια έκταση 9,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων του Tongass προστατεύεται από την υλοτομία και την κατασκευή δρόμων, μετά από παρέμβαση του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον με την ονομασία Roadless Rule.

Παρόλα αυτά η αντιπροσωπεία της Αλάσκας εδώ και χρόνια πιέζει για χαλάρωση των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση ανάπτυξης αυτής της περιοχής επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του κράτους να συλλέγει ξυλεία, να αναπτύσσει ορυκτά και να επεκτείνει ενεργειακά έργα.

Άρση της προστασίας του δάσους

Έτσι από τις 29 Οκτωβρίου του 2020, το Εθνικό Δάσος Tongass εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες υλοτομίας μπορούν να κατασκευάζουν νόμιμα δρόμους και να κόβουν ξυλεία σε όλο το δάσος.

Save the rare wild beauty of the Tongass National Forest from renewed logging | The Seattle Times

Σύμφωνα με τους New York Times, η  κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιστρέψει, ανακαλέσει ή αναστρέψει περισσότερους από 70 περιβαλλοντικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για το κλίμα και των κανόνων σχετικά με τον καθαρό αέρα, το νερό, την άγρια φύση και τις τοξικές χημικές ουσίες, Η διοίκηση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ανάκλησης δώδεκα ακόμη…

Συντάκτης :Πούλιος Κωνσταντίνος

πηγή εδώ