Αλλάζει τελείως, η βαρομετρική διάταξη πάνω απο την Ευρώπη, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Υψηλές πιέσεις, φαίνεται να εγκαθιστούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κέντρο τις Σκανδιναβικές χώρες-Ιρλανδία και Αζόρες, εγκλωβίζοντας, μια ψυχρή λίμνη ανώτερης ατμόσφαιρας σε όλη την δυτική-κεντρική Ευρώπη. ( Χάρτης). Αυτή η λίμνη, θα διαμορφώσει και ανάλογα τον καιρό πάνω απο την ηπειρό μας. Ισχυρές και επίμονες καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα προκαλούν προβλήματα, θα σημειώνονται σχεδόν σε όλα τα τμήματα,καθώς η λίμνη θα παραμένει στάσιμη,στροβιλιζόμενη γύρω απο τον εαυτό της, με κέντρο την Γαλλία-Γερμανία. Η κατάσταση αυτή, δεν δείχνει να αλλάζει, τουλάχιστον έως και το πρώτο 5ήμερο του Ιούνη. 

Στην νότια Ευρώπη, και κατ επέκταση και στην ΕΛΛΑΔΑ, η παραπάνω διάταξη, σημαίνει κύμα ζέστης. Καθώς η διαταραχή της Ευρώπης θα παραμένει στάσιμη, εμείς, βρισκόμενοι στα νοτιότερα τμήματά της, θα αρχίσουμε να δεχόμαστε ολοένα και θερμότερες αέριες μάζες. Η έλευση αυτή, θα γίνει αισθητή απο την ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαΐου  και έπειτα , οπότε και μέρα με την μέρα, τόσο οι μέγιστες όσο και οι ελάχιστες, θα θυμίζουν όλο και περισότερο καλοκαίρι. Μάλιστα, – ανάλογα την θέση/έκταση της λίμνης- υπάρχει ξεκάθαρο ενδεχόμενο, να μας απασχολήσουν θερμοκρασίες κοντά σε τιμές καύσωνα, μέσα στο πρώτο 5ήμερο του Ιούνη, κυρίως στην νότια χώρα.  

Παράλληλα όμως, δυναμικές συνθήκες αστάθειας, θα κάνουν την εμφάνισή τους στα Βαλκάνια,καθώς η διαταραχή της Ευρώπης θα αρχίσει να κινείται αργά ανατολικά και να καταρρέει το ίδιο διάστημα. Πολύ πιθανόν λοιπόν, οι ‘παρυφές’ της διαταραχής αυτής, να πυροδοτήσουν συνθήκες σοβαρής αστάθειας με ισχυρές καταιγίδες στην Μακεδονία-Θράκη, κυρίως προς το τέλος του προγνωστικού διαστήματος, στην έξοδο του κύματος ζέστης.

 EUG_GNS

[ad name=”InsidePostBanner”]