Ιδιαίτερα επιλεκτική φαίνεται πως θα είναι η πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή, η οποία θα επιρεάσει την χώρα μας- ήδη έχει ξεκινήσει από τα δυτικά να δίνει κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες στο Ιόνιο- τις επόμενες ημέρες. Αιτία θα είναι φυσικά οι βοριάδες, που θα εστιάσουν τα φαινόμενα πάνω από τις θάλασσες καθώς και σε προσήνεμες στους βόρειους ανέμους περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών. Στον παρακάτω χάρτη, βλέπουμε το συνολικό ύψος υετού που αναμένεται να δώσει όλη αυτή η κατάσταση, μέχρι περίπου και το ΣΑΒΒΑΤΟ. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν όπως φαίνεται σε Σποράδες και βόρειο Αιγαίο, τμηματικά θα επιρεάσει και την ανατολική Μακεδονία κυρίως τα παράκτιά της με αξιόλογα ύψη βροχής.  Το πέρασμα της διαταραχής φάινεται να αφήνει επίσης αξιόλογες βροχοπτώσεις στην Θράκη, σε περιοχές οπου οι βοριάδες δεν είναι καταβάτες. Εκτός αξιόλογων βροχοπτώσεων φαίνεται να μένει η κεντρική Μακεδονία, οπου τα φαινόμενα εδώ θα έχουν την τυπική κατανομή ανατολικού ανέμου ( δηλαδή τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα τα δουν τα Πιέρια καθώς και περιοχές στην Αριδαία).

Στην δυτική χώρα, ο ανατολικός άνεμος θα κρατάει τα βροχοφόρα νέφη μέσα στο Ιόνιο, έτσι δεν φαίνεται να δέχονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής τα παράκτια και τα ηπειρωτικότερα κυρίως τμήματα. Οσον αφορά την νότια χώρα, τις σημαντικότερες βροχές θα τις καταγράψει η βόρεια Εύβοια καθώς και τα βορειότερα τμήματα της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές, παρά την κατά περιόδους αυξημένη συννεφιά, οι βροχές θα είναι τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενίσχυση και των βοριάδων στο Αιγαίο, από την ΠΕΜΠΤΗ έως και το ΣΑΒΒΑΤΟ περίπου, οπότε και θα μεταφέρουν και αισθητά ψυχρότερες αέριες μάζες με έμφαση στα ανατολικά ηπειρωτικά.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, παρά τις συννεφιές, δεν περιμένουμε να σημειωθεί αξιόλογη βροχόπτωση, κάποια ασθενή κατά βάση τοπικά φαινόμενα, με  έμφαση τα βορειότερα του νομού, θα τα έχουμε κατά διαστήματα. Ο άνεμος ενισχύεται από την ΠΕΜΠΤΗ μέχρι και το ΣΑΒΒΑΤΟ, φέρνοντας συννεφιές από το Αιγαίο και αρκετή δροσιά.   Η θερμοκρασία πάντως από ΚΥΡΙΑΚΗ θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Παρόμοιος ο καιρός και στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ οπου οι συννεφιές, γενικά δεν θα καταφέρουν να αφήσουν κάτι αξιόλογο από βροχή, παρότι θα έχουμε ψιχαλίσματα/ασθενείς βροχούλες μέσα στην βδομάδα. Κανένα θέμα με τους ανέμους, οπου εδώ θα παραμείνουν εξασθενημένοι όλες τις επόμενες ημέρες.

 

ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ: Θα σημειωθούν κυρίως σε ΣΠΟΡΑΔΕΣ, πρόσκαιρα την νότια ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ καθώς και ακτές ανατολικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ  καθώς και ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ.

Από παρόμοια φαινόμενα θα επιρεαστούν και τα νησιά του ΙΟΝΙΟΥ κυρίως το βράδυ ΔΕΥΤΕΡΑΣ.