Η συγκεκριμένη πρόγνωση θα εστιάσει μετα το πέρας του ψυχρού μετώπου της Τετάρτης. Ο καιρός στην Αττική σταδιακά θα βελτιωθεί μετά το πέρας του ψυχρού μετώπου και θα επκρατήσει Βορειοδυτικό ρεύμα καθ’ ύψος και η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει. Λίγο πριν την αλλαγή αλλαγή της μέρας απο Τετάρτη προς Πέμπτη ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο τα Βορειοανατολικά. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην Βόρεια Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αττική (δεν αποκλείονται ηλεκτρικά φαινόμενα) οι οποίες γρήγορα θα επεκταθούν και σε όλο τον υπόλοιπο νομό έως σχεδόν και μηδενικά υψόμετρα (στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού πιθανόν να είναι χιονόλυτος). Απο τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν γίνει ασθενή, ο καιρός θα σπάσει με αποτέλεσμα σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου αλλά και εκτός αυτού να παρατηρούνται διαστήματα ηλιοφάνειας. Απόροια αυτού θα είναι το λιώσιμο-εκφυλισμός των όποιων χιονοστρώσεων σε υψόμετρο μικρότερο των 300-350 μέτρων. (Αναφορά στις χιονοστρώσεις θα γίνει αργότερα).

Απο το μεσημέρι και έπειτα και μέχρι τις βραδυνές ωρές αναμένεται να επικρατήσει σπαστός καιρός με ασθενείς χιονοπτώσεις ανα διαστήματα κυρίως σε περιοχές εκτός του λεκανοπεδίου που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους αλλά παροδικά σε εξάρσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο. Απο τις βραδυνές ώρες της Πέμπτης καθώς το Βορειοανατολικό ρεύμα φαίνεται να επικρατεί βαθυά μέσα στην Αττική αλλά και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Στερεάς η σύγκλιση με τον Βορειοδυτικό επιφανείας απο την ηπειρωτική χώρα θα μεταφερθεί σε περιοχές της Βοιωτίας και πιθανόν και στην Δυτική Αττική όπου μέχρι την παρασκευή το πρωί δεν αποκλείεται ενεργοποίηση του δυτικού τόξου μέχρι και τα νότια άκρα με χιονοπτώσεις παροδικά έως και μέτριας έντασης ακόμα σχεδόν και σε μηδενικά υψόμετρα στα Δυτικά προάστια της πόλης των Αθηνών. Παράλληλα τα βόρεια και Βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής δεν αποκλείεται να απασχολούνται απο ασθενείς χιονοπτώσεις με μεγαλύτερη έμφαση στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και σε περιοχές περιμετρικά αυτού. Ασθενείς νιφαδοπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν και σε περιοχές του λεκανοπεδίου. Βαθμίαια απο την Παρασκευή το πρωί και μετά η σύγκλιση θα μεταφερθεί ανατολικότερα με αποτέλεσμα να επηρέασει την Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική καθώς και το λεκανοπέδιο με κατά βάση ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις οι οποίες θα έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Το πότε θα βελτιωθεί ο καιρός τελείως στο Νομό ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει οπότε για αυτό και δεν προσδιορίζω την Παρασκευή χρονικά διαστήματα. Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου κυρίως για το ανατολικό τόξο.

Όσο αναφορά τις χιονοστρώσεις, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης αναμένονται τα εξής:

1)Στις παραθαλάσσιες περιοχές και έως και σε περιοχές του ιστορικού-κλασικού κέντρου της Αθήνας δεν αναμένονται ολικές χιονοστρώσεις, πιθανόν στο κέντρο της πόλης να σημειωθεί παροδική χιονόστρωση σε γνωστές επιφάνειες για μικρό χρονικό διάστημα.

2)Σε περιοχές του πολεοδομικού ιστού περιμετρικά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και έως τα 300 μέτρα ολική χιονόστρωση της τάξεως απο 1 έως 10 εκατοστά η οποία θα εξαρτάται απο το υψόμετρο της κάθε περιοχής με το λιγότερο να αναφέρεται στο χαμηλό όριο (αρχής γενομένης απο τα περιμετρικά του κέντρου) και το υψήλοτερο σε περιοχές στα άκρα του λεκανοπεδίου.

3) Για κατοικημένες περιοχές εκτός λεκανοπεδίου της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής και σε υψόμετρο πάντα μεγαλύτερο απο 100-200 μέτρα αναμένονται ολικές χιονοστρώσεις της τάξεως των 10 έως 20 εκατοστών. Χιονοστρώσεις παρόμοιας τάξης αναμένονται και στην Βορειοδυτική Αττική

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενως μετά το τέλος της υποτροπής της Πέμπτης και εφόσον η δυναμική της είναι τέτοια ώστε να παρατηρηθούν οι προαναφερόμενες χιονοστρώσεις, οι όποιες χιονοστρώσεις σε υψόμετρο μικρότερο των 300-350 μέτρων θα μειωθούν σημαντικά-εκφυλιστούν λόγω της επικράτησης κατα περιόδους ηλιοφάνειας αλλά και λόγω των θετικών θερμοκρασίων. Έχοντας ως δεδομένα αυτά σε γενικές γραμμές και αφού δεν αναμένεται άλλη παρόμοιας τάξης υποτροπή ο συγκεκριμένος χιονιάς σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορικος η να συγκριθεί με παρόμοιους ιστορικούς χιονιάδες του παρελθόντος της Αττικής.

Εφόσον υπάρξει ενεργοποίηση του Δυτικού τόξου της Αττικής μέχρι τα νότια άκρα του απο το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής πάλι και εκεί οι ολικές χιονοστρώσεις θα περιορίζονται περίπου απο τα 150 με 200 μέτρα και πάνω ενώ μερική χιονόστρωση σε γνωστές επιφάνειες θα παρατηρηθεί χαμηλότερα. Και εκεί όμως καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι της Παρασκευής και τα φαινόμενα θα εξασθενούν και λόγω των θετικών θερμοκρασιών οι χιονοστρώσεις θα εκφυλιστούν στις κατοικημένες περιοχές.

Επειδή στην περιγραφή μπορεί να γίνει κάποιο μπέρδεμα ως προς τις περιοχές δείτε τον αναλυτικό χάρτη χιονοστρώσεων.

15784771_10211153413208009_1374785070_o

Επιμέλεια πρόγνωσης: Καθαρόπουλος Ιωαννης

Επιμέλεια χάρτη: Οικονόμου Κώστας, Κέππας Σταύρος