Με ‘ καυτές’ διαθέσεις δείχνει να μας ήρθε ο φετινός Αύγουστος, καθώς όλα δείχνουν πως στην φαρέτρα του, μας επιφυλάσσει ένα αξιοσημείωτο κύμα καύσωνα κλιμακούμενης έντασης. Η αρχή θα γίνει από την ΠΕΜΠΤΗ, οπου στα ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν κατά τόπους και τους 38c. Σημαντική θα είναι και η άνοδος των ελαχίστων τιμών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Όλες τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον έως ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο, με την κορύφωση να έρχεται στα ΜΕΣΑ της νέας εβδομάδας, οπου πιθανόν να ξεπεράσουμε σε αρκετές ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ περιοχές τους 40c.
Η Ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος καύσωνα:
-Η πύρινη αέρια μάζα, αυτή την φορά στοχεύει την ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, καθώς εκεί θα χτυπήσουν τιμές έως και 42-43c κατά τόπους (!) .Οπωσδήποτε θα απειληθούν ρεκόρ, ή και θα καταρριφθούν σε πολλές Βαλκανικές χώρες, καθώς θα είναι το ισχυρότερο κύμα ζέστης των τελευταίων ετών για εκεί. Ας το έχετε κατά νού όσοι επιλέξετε το επόμενο 10ήμερο να ταξιδέψετε προς αυτές τις χώρες. Η χώρα μας τωρα, θα βρίσκεται στην νότια άκρη αυτής της καυτής γλώσσας. Ενώ για παράδειγμα στο Βελιγράδι η θερμοκρασία στα 850Hpa θα είναι 23-25c, στην Αττική, μετα βίας θα ξεπερνάει τους 19-21c. Eτσι ανάλογη θα είναι και η θερμοκρασιακή κατανομή: H βόρεια χώρα θα είναι σημαντικά θερμότερη από την νότια, οπου ειδικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το ΑΙΓΑΙΟ, η παρουσία των ετησίων , έστω και εξασθενημένων, θα αποτρέψουν την θερμοκρασία να σημειώσει μεγάλες τιμές που να ανταποκρίνονται σε επίπεδα καύσωνα. Για παράδειγμα, στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, από την ΠΕΜΠΤΗ και έπειτα, η θερμοκρασία θα ξεπερνά με ευκολία τους 35c ενώ στην Αττική, λόγω των βοριάδων, θα βρίσκεται γύρω στους 32-33. Στην έξοδο βέβαια του καύσωνα, ( την άλλη ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) κατά πάσα πιθανότητα, τιμές καύσωνα θα παρατηρηθούν και στην νότια χώρα, καθώς οι ετησίες θα εξασθενήσουν για λίγο.

– Παρότι δεν θα καταφέρει ( με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον ) να απειλήσει ευθέως ρεκόρ μεγίστων τιμών, ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα τον κάνει ιδιαίτερο, θα είναι η πολύ μεγάλη διάρκειά του , η οποία θα ξεπεράσει τις 5-8 ημέρες, με κάποια σενάρια να τον παρατείνουν ακόμη περισότερο. Αρκετές κεντροβόρειες περιοχές δηλαδή, θα βιώνουν για όλο αυτό το διάστημα, τιμές > 37c , ενώ θεαματική θα είναι και η άνοδος των ελαχίστων τιμών στα αστικά κέντρα.

– Δεδομένης της διάρκειάς του αλλά και των επιφανειακών θερμορασιών που θα παρατηρηθούν στα ηπειρωτικά, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ώς κύμα καύσωνα και μάλιστα, ενδεχομένως αξιοσημείωτο.