Τα παιδιά εκτίθενται σε 30% περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σχέση με τους ενήλικες. Tο χαμηλότερο ύψος τους, οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Αυτό αποκαλύπτει η νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Global Action Plan.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι γονείς καλούνται να επιλέξουν ήσυχους δρόμους για να προστατεύσουν τα παιδιά από τον τοξικό αέρα. Να μειώσουν, επίσης, τη χρήση των Ι.Χ., επειδή η ρύπανση μέσα στα οχήματα είναι κατά 50% υψηλότερη από ό,τι στο πεζοδρόμιο.

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στους νέους, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και άσθματος.  Είναι ακόμα πολύ πιθανό, να πηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων τους.

Η έκθεση των νέων στη ρύπανση είναι 2,5 φορές χαμηλότερη αν ακολουθήσουν μια διαδρομή κατά μήκος ήσυχων δρόμων, από ό,τι εάν περπατούν κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων, αποκαλύπτει η έρευνα.

Η έρευνα εξέτασε παιδιά και ενήλικες σε τέσσερις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μάντσεστερ, το Λιντς, τη Γλασκώβη και το Λονδίνο. Οι συμμετέχοντες μετέφεραν μαζί τους ένα μετρητή ατμοσφαιρική ρύπανσης για δέκα λεπτά. Ξεκίνησαν να περπατούσαν κατά μήκος μιας ήσυχης διαδρομής, ενός πολυσύχναστου δρόμου, ή ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο ή λεωφορείο σε κίνηση.

Προηγούμενη ανάλυση της UNICEF αποκάλυψε ότι ένα στα τρία παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου ζουν σε περιοχές  με μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να τους δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 1,6 εκατομμυρίων νέων ηλικίας πέντε ετών και κάτω, ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση. Τα επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι 2,5 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: Naftemporiki

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.