Ατελείωτο, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, το φετινό καλοκαίρι πάνω από την Μεσόγειο, και κυρίως την χώρα μας και την νότια Βαλκανική, οπου δέχθηκε αξιοσημείωτα διαδοχικά κύματα ζέστης και καυσωνα. Αξίζει να σημειωθεί, οτι στην χώρα μας, καταγράφονται μέγιστες που ξεπερνάνε τους 40 βαθμούς σε κάποια περιοχή, από τον Μάιο! 5 συνεχόμενους μήνες δηλαδη. Ήρθε η ώρα ομως, όπως πλέον όλα τα μοντέλα δείχνουν, η εποχή να αλλάξει καθώς ήδη αυτή την ώρα που διαβάζετε αυτές τις σειρές, πολύ δροσερές-έως και ψυχρές- αέριες μάζες, βρίσκονται μόλις λίγες ώρες πριν περάσουν τα δυτικά σύνορα της χώρας μας, εκτοπίζοντας οριστικά για το 2017, την πύρινη αφρικανική αέρια μάζα, που κυριολεκτικά έχει στογγυλοκαθίσει πάνω από την ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, σηματοδοτώντας και τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου.

** Αλλάζει η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη**

Στον χάρτη ( εικόνα) μπορούμε να παρατηρήσουμε, την αιτία που η ζέστη θα εκτοπιστεί και η χώρα μας θα μπεί σε μια περίοδο θερμοκρασιών οχι απλώς στα κλιματικά της εποχής, αλλά και ελαφρώς χαμηλότερα σε πολλά τμήματα! Ανάπτυξη ισχυρού εμποδιστή ( θερμού αντικυκλώνα) πάνω από την κεντρική και κυρίως την βόρεια Ευρώπη, θα δώσει εκεί ένα παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας ( μετά απο ένα εξαιρετικά βροχερό καλοκαίρι).  Αντίθετα, αυτός ο αντικυκλώνας, θα μεταφέρει από την Σιβηρία, πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες αλλά και διαταραχές, προς την Μεσόγειο και γενικά την νότια Ευρώπη. Στο στόχαστρο αυτού του < μονοπατιού> θα βρεθεί φυσικά και η Ελλάδα, οπου το επόμενο διάστημα, δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που διανύουμε τώρα. Η ψύχρα έως και το κρύο θα είναι κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων βραδιών στα ηπειρωτικά ( ελάχιστες έως και κοντά στο μηδέν σε ορεινές περιοχές ) ενώ και τα μεσημέρια, η θερμοκρασία θα είναι ευχάριστη, σε βαθμό που άνετα πλέον θα κάθεται κάποιος στον ήλιο, χωρίς να αναζητά σκιά, ειδικά στα βόρεια. Οι θερμοκρασίες αυτές, φαίνεται πως έρχονται για να μείνουν πλέον, καθώς δεν φαίνεται νέα άνοδος αυτής σε βάθος χρόνου.

eu_circulation_oct2017

** Βροχές την επόμενη εβδομάδα**

Όπως δείχνουμε και στον χάρτη, η διάταξη αυτή, θα φέρει και διαταραχές στην Μεσόγειο, με αρκετές βροχές κατά τόπους. Το σενάριο λοιπον να οδηγηθούμε στα πρωτοβρόχια, την νέα εβδομάδα, είναι κάτι παραπάνω από αυξημένο.

** Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα**

Οι διατάξεις αυτές, με στάσιμους ισχυρούς εμποδιστές στην κεντροβόρεια Ευρώπη και διαταραχές στην Μεσόγειο, είναι η πλέον ‘επικίνδυνη’ για έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε τέτοιες καταστάσεις, πολλές φορές, οι διαταραχές εγκλωβίζονται για μέρες ( μιας και ο αντικυκλώνας τις εμποδίζει να κινηθούν) , δημιουργούνται έντονα στάσιμα μέτωπα και έτσι παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές των περιπτώσεων. Πολύ πιθανόν λοιπόν, τα πρωτοβρόχια να κάνουν βίαιη είσοδο , φέρνοντας μαζί τους και προβλήματα. Θα υπάρξει βέβαια συνεχής ενημέρωση γι αυτό.

** Τα πρώτα χιόνια στα βουνά μας**

Η θερμοκρασία που θα παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα στην στάθμη των 850Hpa , είναι γύρω στους 5-10c. Ευκολα λοιπόν, σε περίπτωση οργανωμένης διαταραχής και γενικευμένων βροχών, να δούμε και τις πρώτες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας και κεντρικής χώρας, σε μεγάλα βέβαια υψόμετρα.

** ”Χειμωνιάζει” στην ορεινή Ελλάδα-δυτική Μακεδονία **

Οι κάτοικοι που μας διαβάζετε από τις παραπάνω περιοχές, να είστε έτοιμοι για την εντυπωσιακή αυτή είσοδο του Φθινοπώρου αρχικά θερμοκρασιακά και απο βδομάδα και με βροχές. Καθαρισμός τζακιών και τα συναφή καλό είναι να γίνουν.

ΑΤΤΙΚΗ: Τελειώνει το ‘μαρτύριο’ των υψηλών θερμοκρασιών στον νομό, με την θερμοκρασία να επανέρχεται σε φυσιολογικά έως και ψυχρότερα για την εποχή επίπεδα. Ευχάριστα μεσημέρια, με την μέγιστη γύρω στους 25-27 βαθμούς, και δροσερές νύχτες με τις ελάχιστες γύρω στους 18-20 μέσα στην πόλη για το επόμενο διάστημα. Οσον αφορά τις βροχές, αυτές ενδεχομένως να επισκεφθούν τον νομό, προς τα τέλη της νέας εβδομάδας.  ΔΒΔ άνεμοι γύρω στα 5 μποφόρ θα φυσούνε στον νομό μέσα στην Πέμπτη κυρίως, για να εξασθενήσουν αργότερα.

MS_2438_ens

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Τελευταία μέρα η ΤΕΤΑΡΤΗ 20 του μήνα, οπου οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι βορειοελλαδίτες, βιώνουν θερμοκρασίες καλοκαιριού. Απο την ΠΕΜΠΤΗ και έπειτα, η θερμοκρασία επανέρχεται στα φυσιολογικά-έως και λίγο ποιο κάτω- για την εποχή επίπεδα. Ετσι, για παράδειγμα, την Παρασκευή το πρωί, στην πόλη θα έχουμε γύρω στους 16β ελάχιστες, ενώ στα προάστια θα πλησιάσουμε και τους 12-13, ψύχρα έως και σχετικά κρύο δηλαδή. Τα μεσημέρια, η αφόρητη ζέστη των τελευταίων ημερών θα δώσει την θέση της σε ευχάριστη θερμοκρασία, γύρω στους 23-25β μέγιστες. Από ανέμους κανένα πρόβλημα, μόνο την ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ένας βαρδάρης γύρω στα 4-5 μποφόρ θα πνέει. Αυξημένες οι πιθανότητες, για βροχές στην ευρύτερη περιοχή, προς τα τέλη της νέας εβδομάδας.

MS_2340_ens

 

Για ότι νεότερο, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.