Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της ερήμου Σαχάρα και ονομάζεται “Το μάτι της Σαχάρα”. Είναι ορατό μόνο από δορυφόρο ως ένα τεράστιο μάτι. Όμως τι είναι και ποιές οι θεωρίες δημιουργίας του;

 

Εκτός από “μάτι της Σαχάρα” είναι γνωστό και ως δομή Richar (Richat structure, Guelb er Richat). Το μάτι είναι ένας συμμετρικός θόλος από διαβρωμένα ιζηματογενή και ηφαιστειακά πετρώματα.

 

Το μάτι της Σαχάρα βρίσκεται κοντά στην Ouadane της Μαυριτανίας και παρατηρήθηκε από τον δορυφόρο Landsat 7. Για τον λόγο ότι η διάμετρος αυτού του γεωλογικού σχηματισμού είναι περίπου 40km, δηλαδή 2-3 φορές μεγαλύτερη από τον αστικό ιστό της Αθήνας, δεν είναι αντιληπτός από έναν επίγειο παρατηρητή. Οι ομόκεντροι κύκλοι αποτελούνται από εναλασσόμενους τύπους πετρωμάτων διαφόρων ηλικιών. Τα υψομετρικά ψηλότερα σημεία του ματιού αποτελούνται από ανθεκτικότερα στην διάβρωση πετρώματα.

Λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν συχνά στην περιοχή, το μάτι της Σαχάρα παραμένει καθαρό από Σαχαριανή άμμο. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τη δομή του από ψηλά.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκε λόγω πτώσης μετεωρίτη ή έκρηξης κάποιου ηφαιστείου, ωστόσο αυτές οι θεωρίες δεν μπορούσαν να στηριχτούν στα γεωλογικά ευρήματα. Σήμερα πιστεύεται ότι το μάτη της Σαχάρα είναι ένας βαθυά διαβρωμένος γεωλογικός θόλος/δόμος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία σφαιρική δομή στην επιφάνεια της γης, η οποία κατέρρευσε.

 

Λήψη από τον δορυφόρο Landsat 8 (Πηγή: NASA)

Λήψη της NASA από υωόμετρο 500 μέτρων (Πηγή NASA)

Λήψη από τον δορυφόρο Landsat 7 (Πηγή: NASA)