Ενα ασυνήθιστο Σαββατοκύριακο, αναμένεται για το σύνολο της κεντρικής και κυρίως νότιας χώρας να είναι το ερχόμενο. Αιτία, μια διαταρραχή, η οποία κινείται σε μια εξαιρετικά σπάνια τροχιά για την εποχή ( δεν έχει καταγραφεί παρόμοια τροχιά απο τότε που τηρούνται αρχεία , δηλαδή μιλάμε για κάτι που όλοι οι μετεωρολόγοι θα δούμε να συμβαίνει για πρώτη φορά στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνη) η οποία θα δώσει ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Περιληπτικά, να δούμε μερικά χαρακτηριστικά:

– Διάρκεια κακοκαιρίας: Σάββατο μεσημέρι έως Κυριακή απόγευμα.

– Ξεκινάει απο την δυτική Πελοπόννησο, με το <Storm Path> να περνάει στην Στερεά, ανατολική Θεσσαλία-Ευβοια, βόρειο Αιγαίο και να καταλήγει Θράκη το μεσημέρι της Κυριακής.

– Οι συνθήκες είναι ευνοικές για πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ο κίνδυνος ”Flash Flooding” να είναι μεγάλος. 

-Οι καταιγίδες θα έχουν πολυκύτταρο χαρακτήρα στις περιοχές οπου καλύπτονται με μωβ και θα συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους ή σοβαρές χαλαζοπτώσεις. 

– Υποχώρηση της κακοκαιρίας απο το απόγευμα της Κυριακής.

– Δεν αναμένεται να επηρρεαστεί η κεντρική-δυτική Μακεδονία και η Ηπειρος οπου εδώ τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά και στα ορεινά τμήματα κυρίως τις θερμές ώρες της Κυριακής.

ΑΤΤΙΚΗ: Χωρίς να μπούμε σε ανευ λόγου λεπτομέριες, ωστε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί: Απο το Σάββατο το μεσημέρι, έως το μεσημέρι της Κυριακής, ο νομός θα βρίσκεται υπο συνθήκες εξαιρετικά ευνοικές για ισχυρές καταιγίδες, συνοδευόμενες απο πολύ ισχυρούς ανέμους ή και χαλαζοπτώσεις. Δειξτε την απαραίτητη προσοχή, οσοι θα μετακινείστε, ενώ καλό είναι να αναβάλλετε την επισκεψή σας στις παραλίες, ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (αυξημένη συχνότητα κεραυνών/ ραγδαία βροχή/ χαλαζόπτωση / ισχυρό άνεμο). Υποχώρηση της κακοκαιρίας απο το μεσημέρι της Κυριακής και έπειτα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε αντίθεση με την Αττική και την Στερεά γενικότερα, η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, δεν φαίνεται να επηρρεάζεται απο την κακοκαιρία αυτή. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί, μόνο την Κυριακή τοπικές συννεφιές θα κρύβουν τον ήλιο αρκετά κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα το μεσημεράκι. Κυριο χαρακτηριστικό του καιρού, η σταδιακή υποχώρηση του πολυήμερου καύσωνα – ο μεγαλύτερος απο το 2012 – και η επαναφορά των θερμοκρασιών σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 32-33 μέγιστη απο 37-39 που έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Η ζέστη πάντως θα  είναι αισθητή τα βράδια.

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΑΡΤΗ, αποτυπώνονται οι περιοχές που θα επηρρεαστούν. Με μπλέ, το μεσημέρι της Κυριακής και του Σαββάτου τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες. Με μώβ, περιοχές οπου την Κυριακή τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

Εντος του κίτρινου κύκλου, περιοχές οπου τα φαινόμενα θα χαρακτηρίζονται απο μεγάλη διάρκεια/ένταση και θα είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα μέσα στην Κυριακή.

gr_morfo_poleis

[ad name=”InsidePostBanner”]