Αλλοπρόσαλλος και με εξαιρετικά σπάνια κατανομή βροχών ήταν τελικά ο φετινός Ιούνης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα που γράφεται το παρόν άρθρο, 18 του μήνα. Το ‘ αλλοπρόσαλος’ πηγαίνει στο οτι παρουσίασε μια απίστευτη εμμονή με το να δίνει γενικευμένες βροχοκαταστάσεις τα..Σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές, ο καιρός επανερχόταν στα ‘ φυσιολογικα’ του. Η ιδιομορφία όμως του φετινού Ιούνη δεν σταμάτησε εκεί! Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η κατανομή των βροχών, οπου η νότια Ελλάδα έγινε βόρεια και η βόρεια..νότια, ενώ μηδαμινές ποσότητες βροχής δέχθηκε η κεντρική Μακεδονία οπου γενικά εδώ θα συναντούσε κανείς και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες συγκριτικά με άλλες περιοχές. Φυσικά, αυτά τα παιχνιδίσματα του καιρού, δε θα μπορούσαν να μην έφερναν και τις αντίστοιχες γκρίνιες, καθώς – ειδικά στα κεντρικά και τα νότια – οι τελευταίες Κυριακές μόνο για θάλασσα δεν ήταν.
Ολα δείχνουν όμως, οτι οι κατάρες και τα μπινελίκια που έπεσαν προς τον καιρό, εισακούσθηκαν και ο Ιούνης, ανασυντάσει τις δυνάμεις του ετοιμάζοντας μας..καυτό αποχαιρετηστήριο πάρτυ στο τελευταίο 10ήμερό του και κυρίως στην εκπνοή αυτού! Η διαταραχή λοιπόν που επιρέασε ( και επιρεάζει ) κατά κύριο λόγο την νότια χώρα – το είχαμε άλλωστε επισημάνει μέρες πριν αυτό, οτι η βόρεια χώρα δεν θα είχε καμιά επιροή από αυτή την λίμνη – είναι και η τελευταία ( ίσως και του καλοκαιριού ) για την νότια χώρα και σίγουρα η τελευταία του Ιούνη για όλη την χώρα. Αυτό σημαινει οτι από αύριο, ΔΕΥΤΕΡΑ, οι ομπρέλες μπορούν να μπουν άφοβα στις ντουλάπες, λέξεις όπως < συννεφια-βροχη> θα αργήσουν πολύ να συμπεριληφθούν στις προγνώσεις μας, και θα αντικατασταθούν απο < υψηλές θερμοκρασίες-κύμα καύσωνα > .
Ο λόγος, είναι η άνοδος του υποτροπικού αεροχειμάρου πάνω από την Μεσόγειο, εκτοπίζοντας πλέον τα βροχοφόρα συστήματα στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Οδευουμε δηλαδή για μια κλασική καλοκαιρινή διάταξη, με μια καυτή Μεσόγειο και μια δροσερή-βροχερή βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα, η όλη διάταξη, ευνοεί την μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών ( σε επίπεδα καύσωνα σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές ) προς την χώρα μας, κυρίως το ερχόμενο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και έπειτα.
Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή λοιπόν να πούμε, οτι η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές θα ανέβει έως και 15-20c επάνω σε σχέση με την σημερινή Κυριακή!

Φυσικά, για αυτή την εξέλιξη, δηλαδή του τι επιπέδου θα είναι η θερμή αυτή εισβολή ( εντονη ζέστη ή καύσωνας/ διάρκεια ) θα υπάρξουν και νεότερα δελτία,μέσα από την σελίδα μας.