Παρακατω δινονται οι μεσες τιμες(της χρονικης περιοδου 1970-2000) των θερμοκρασιών στις ισοβαρικές στάθμες των 850 hPa και 500 hPa, για τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Τα δεδομένα ειναι απο το NCEP Reanalysis.

Οι 2 στάθμες των 850 hPa και 500 hPa δεν εχουν επιλεγει τυχαια στην μετεωρολογία.
Η μεν πρώτη των 850 hPa ειναι εκείνη περίπου η στάθμη της ατμόσφαιρας που είναι λίγο πάνω απο το οριακό στρώμα(οχι πάντα βέβαια, καθώς το καλοκαιρι σε αρκετές περιοχές η θερμανση του εδάφους λογω του ηλιου “εισχωρει” και σε αυτη την σταθμη). Σε πεδινή τοποθεσία εννοείται. Έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε εύκολα τις θερμές και ψυχρές εισβολές χωρις να παρεμβαινει ο ήλιος.
Η δε δεύτερη στάθμη των 500 hPa ειναι η λεγομενη σταθμη “of non-divergence”, δηλαδή η σταθμη της μη-απόκλισης. Βασικα ειναι λιγο πιο πανω απο την κανονικη σταθμη της μη-απόκλισης, η οποία ειναι περιπου στα 550 hPa τις περισσότερες φορες. Η σταθμη αυτη λογω αυτου του γεγονότος, μας δειχνει καλύτερα απο τις αλλες την κινηση των αερίων μαζών, πχ αυλώνων και ριτζ.

Ετσι λοιπόν έχουμε:

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ θερμοκρασιών 850 hPa για ΧΕΙΜΩΝΑ:

Βλέπουμε οτι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν ειναι στο χειμερινό ηλιακό ηλιοστάσιο οπου εχουμε την μικρότερη ημερα, δηλαδή περίπου 21-22 Δεκεμβριου κάθε φορά, αλλά ειναι τέλη Γενάρη με τέλη Φλεβαρη.

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ θερμοκρασιών 850 hPa για ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ:

Ομοίως και εδω οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ειναι στις 20-21 Ιουνιου που είναι το θερινό ηλιοστάσιο και η μεγαλύτερη διάρκεια μέρας, αλλά ειναι μέσα με τέλη Ιουλιου.


Και ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ θερμοκρασιών 500 hPa:

Βλέπουμε οτι οι χαμήλοτερες θερμοκρασίες και άρα και γεωδυναμικά υψη ειναι τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη παραδόξως.