Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στην χώρα μας το Σαββατοκύριακο . Αιτία είναι μια long wave trough που θα καταλήξει στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας. Ως αποτέλεσμα οι άνεμοι θα γίνουν νότιοι νοτιοδυτικοί στο μεγαλύτερο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας και ταυτόχρονα θα έχουμε ενίσχυση του υποτροπικού αεροχείμαρου

O Aυλώνας που καταλήγει στην περιοχή της Ιταλίας

O Aυλώνας που καταλήγει στην περιοχή της Ιταλίας

Η ενίσχυση του υποτροπικού αεροχείμαρου

Η ενίσχυση του υποτροπικού αεροχείμαρου

Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την κίνηση μιας διαταραχής από την Βορειοδυτική Αφρική προς την χώρα μας που θα μεταφέρει πιο θερμές και ασταθείς αέριες μάζες προς την χώρα μας . Ταυτόχρονα θα έχουμε και μεταφορά αφρικανικής σκόνης και ισχυρούς επιφανειακούς νοτιάδες αρχικά την Παρασκευή στο Ιόνιο και στην συνέχεια το Σάβωατο στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με έμφαση το Θρακικό .

GFSOPAF12_39_1 (1)

Ισχυροί νοτιάδες

Ισχυροί νοτιάδες

Έτσι από το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις στην δυτική χώρα και κυρίως στα παράκτια τμήματα . Στην συνέχεια θα έχουμε μια γενίκευση των φαινομένων σχεδόν σε όλη την χώρα των ηπειρωτικό κορμό με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στους νομούς  Αιτωλοακαρνανίας , στην Θεσπρωτίας , Πρέβεζας και στην Πελοπόννησο ( κυρίως στην βδ και κεντρική Πελοπόννησο ) όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες . Σε 2η φάση αξιόλογες βροχοπτώσεις φαίνεται να πέφτουν και στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Από το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά με κάποιες βροχές να επιμένουν στην Θράκη μέχρι αργά το μεσημέρι της κυριακής . Ακολουθούν ενδεικτικοί χάρτες υετού ανά 12ωρο .

Πρωί Σαββάτου

Πρωί Σαββάτου

Μεσημέρι ως βράδυ Σαββάτου

Μεσημέρι ως βράδυ Σαββάτου

Θα υπάρξει αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή αύριο στην σελίδα .