Για πολλοστή φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες της διάδοσης διαστρεβλωμένων ειδήσεων μετεωρολογικού περιεχομένου. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατ’ ευφημισμό είδηση με τίτλο “ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα θα «χτυπήσουν» την Ελλάδα φέτος το χειμώνα”, η οποία μάλιστα έφτασε να αναπαράγεται από το ειδησεογραφικό δίκτυο του STAR [1]. Στο συγκεκριμένο hoax, διότι περί hoax πρόκειται, γίνεται αναφορά σε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο «μάτι» τροπικών κυκλώνων, οι οποίοι «επισκέπτονται» τη χώρα μας κάθε δύο χρόνια.

Το NorthMeteo, πιστό στο δόγμα «Διάβασε-Ενημερώσου-Μάθε», σας παρουσιάζει την μοναδική αλήθεια πίσω από τη συγκεκριμένη είδηση-«σκουπίδι». Η αλήθεια αυτή βασίζεται στα πραγματικά συμπεράσματα της εργασίας των Kouroutzoglou et al. (2011) [2].

Οι μετεωρολογικές βόμβες δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των τροπικών κυκλώνων. Στην εισαγωγή της εργασίας των Kouroutzoglou et al. (2011) αναφέρεται πως “… explosive cyclogenesis is a cold period phenomenon, which mainly occurs in a maritime environment and its characteristics are similar to those of tropical cyclones, …”. Σε ελεύθερη μετάφραση, οι εκρηκτικές κυκλογεννέσεις (μετεωρολογικές βόμβες) είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των τροπικών κυκλώνων.

Σε κανένα σημείο της σχετικής εργασίας [2] δε γίνεται αναφορά σε συχνότητα εμφάνισης των εκρηκτικών κυκλογεννέσεων στην Ελλάδα. Αντίθετα, τα ευρήματα της σχετικής εργασίας υποδεικνύουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων κυκλώνων στη Δυτική Μεσόγειο, οι οποίοι κινούμενοι προς ανατολάς (προς την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας) συνήθως εξασθενούν. Ένα μικρό μόνο ποσοστό εξ’ αυτών είτε γεννάται στο Αιγαίο, είτε ενισχύεται πάνω από αυτό.

Από τα βασικά συμπεράσματα της εργασίας των Kouroutzoglou et al. (2011) είναι η σπανιότητα των εκρηκτικών κυκλογεννέσεων στην Μεσόγειο. Κατά μέσο όρο, εμφανίζονται 5-6 τέτοιοι κυκλώνες κατ’ έτος στην Μεσόγειο, με την πλειοψηφία εξ’ αυτών να αφορούν στη Δυτική Μεσόγειο.

Συνοψίζοντας, τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο [1] στερούνται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης. Πιο σημαντικά, το συγκεκριμένο άρθρο [1] προχωρά σε μία ανυπόστατη γενίκευση και σύνδεση μίας κλιματολογικής ανάλυσης [2] με τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας το φετινό χειμώνα. Μία τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί πάρα μόνο μέσα στο πλαίσιο της κινδυνολογίας (και αερολογίας).

Εν κατακλείδι, θα ήταν φρόνιμο ο καθένας από εμάς να φιλτράρει καλύτερα τα όσα διαβάζει στο διαδίκτυο. Οι γενικόλογες αναφορές σε «μία εργασία», «επιστήμονες» (γενικά και αόριστα) και οι «παχιοί» τίτλοι θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Η παραίνεση αυτή αφορά και στους δημοσιογράφους, αφού το συγκεκριμένο hoax έφτασε να αναπαράγεται από το Star.

[1] http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=298653&artTitle=akraia_kairika_fainomena_tha_chtypisoun_tin_ellada_fetos_to_cheimona_

[2] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/joc.2203/full

[ad name=”InsidePostBanner”]