Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας θα είναι επικίνδυνα θερμός.

Εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου, περίπου το ένα τέταρτο το πλανήτη θα γίνει ξηρότερο.

Μια νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι αν τα παραπάνω νούμερα επαληθευτούν, τότε το 20% με 30% της γης θα μετατραπεί σε έρημος.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nature Climate Change, επισυμαίνει ότι εκτός από την ξηρασία θα υπάρχει και πολύ υψηλός κίνδυνος να αύξηση των πυρκαγιών σε δασικές και άλλες εκτάσεις, καθώς και ανόδου της στάθμης της θάλασσας προερχόμενη από την τύξη των πάγων.

Όπως αναφέρει ο Dr Chang-Eui Park από το Southern University of Science and Technology (SUSTech) της Κίνας: “Η ερημοποίηση μέρους του πλανήτη μπορεί έχει καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργιες, την ποιότητα και την ποσότητα του νερού και την βιοποικιλότητα. Οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από αυτές που προκάλεσε η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή της Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.”