Ας ρίξουμε μια ματιά στην κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, όπως αυτή θα διαμορφωθεί το επόμενο 10ήμερο. Στον χάρτη μας, ο οποίος είναι μια σούμα όλων των μοντέλων, παρατηρούμε πως οι υψηλές πιέσεις στον Ατλαντικό θα διατηρηθούν. Αυτές θα καθορίσουν και τις καιρικές συνθήκες σε ευρωπαικό επίπεδο όλο το επόμενο διάστημα, καθώς θα μας επισκέπτονται διαρκώς, οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά δίνοντας κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βορειότερα τμήματα της ηπείρου μας.
Περιληπτικά τώρα, τι θα πρέπει να περιμένουμε στην χώρα μας το επόμενο 10ήμερο:

– ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΑΝΕΜΟΙ: Γενικά νότιοι ΝΔκοί άνεμοι θα κυριαρχούν στην χώρα μας, και φυσικά αυτοί αντίστοιχα θα καθορίζουν και την κατανομή υετού ( βροχή χιόνι) στην επικράτεια.

-ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΡΟΧΩΝ: Στο επίκεντρο των βροχών, θα βρίσκεται η δυτική χώρα, με έμφαση την ΗΠΕΙΡΟ-ΙΟΝΙΟ. Σε αυτά τα τμήματα, οι βροχές ( και τα χιόνια στα ορεινότερα τμήματα) θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα και ενδεχομένως και έντονο.
-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ: Οπως είναι αναμενόμενο, με τους νοτιάδες η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε ευχάριστα έως και ανοιξιάτικα επίπεδα, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Ψυχρότερες αντίθετα αέριες μάζες δυτικότερα της Πίνδου, θα δίνουν αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες σε Ηπειρο και γενικά δυτική χώρα. Το θερμοκρασιακό εύρος δηλαδή μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ελλάδας θα είναι σχετικά μεγάλο όλο το επόμενο διάστημα.

– Σημείωση: Σε περιόδους με παρατεταμένους και ισχυρούς νοτιάδες, παρατηρείται σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθώς και έντονος κυματισμός. Καλό είναι να το έχουν αυτό στο νού τους όσοι βρίσκονται σε παράκτια τμήματα επιρρεπή στους νοτιάδες και οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής, να λάβουν μέτρα προστασίας των σκαφών τους.

-Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα παρουσιάζουν εμμονή στην δυτική Ελλάδα, οπου γενικά οι βροχές εδώ θα έχουν ένταση και διάρκεια, έτσι ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων είναι μεγάλος.