Μία φθινοπωρινής υφής κακοκαιρία δημιουργήθηκε πάνω από την κεντρική Μακεδονία τα ξημερώματα (7/8/2020) αφήνοντας μεγάλα ύψη βροχής κατά τόπους αλλά δημιουργώντας και προβλήματα.

 

Αιτία, για την χθεσινοβραδινή κακοκαιρία που επηρέασε την περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και άλλες κεντροδυτικών περιοχες των Βαλκανίων, ήταν μία διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία προκάλεσε ροή υγρού και θερμού αέρα από το κεντροβόρειο Αιγαίο προς μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στην τροπόσφαιρα πάνω από τις προαναφερθείσες περιοχές. Αυτό γίνεται πιο κατανοητό αν ρίξουμε μία ματιά στην δορυφορική εικόνα (από το sat24.com):

 

Μπορεί μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης να εκδηλώθηκαν κάποιες τυπικές βροχοπτώσεις οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 12mm μέσα σε χρονικό διάστημα 3-4 ωρών, ωστόσο τα βορειοδυτικότερα τμήματα από το Φίλυρο και βορειότερα δέχτηκαν ύψη βροχής ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα:

Ανω Τούμπα: 7.8mm

Κηφισιά: 7mm

Πυλαία: 7.2mm

Λευκός Πύργος: 11mm

Φίλυρο: 71.2mm

Λαγκαδάς: 91mm

Να σημειωθεί πως η μέση βροχόπτωση για τον μήνα Αύγουστο στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι περίπου 16.5mm.

 

Ο φωτογράφος Βασίλης Δημάκης κατέγραψε με τον φακό μιας από τις κάμερές του τα φωτορυθμικά του βορειοανατολικού ορίζοντα:

 

 

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα όμορφο χρονογράφημα από την κάμερα Λευκού Πύργου, στο οποίο φαίνεται όλη η δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και η γεμάτη χρώμα ανατολή του ήλιου: