Απομονωμένη, μολυσμένη και κυρίως παγωμένη. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό βλέποντας το Norilsk.

Το Νορίλσκ  είναι μια ρωσική βιομηχανική πόλη λίγο πιο πάνω από τον αρκτικό κύκλο στην κεντρική Σιβηρία.

 

 

Where is Norilsk | Location of Norilsk in Russia Map

Είναι η πιο βόρεια πόλη του κόσμου με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αρκτικού κύκλου μετά το Μουρμάνσκ (Ρωσία).

Haunting Photographs of the Siberian City of Norilsk Contrast Colorful Architecture with Devastating Industrial Pollution | Fstoppers

Πλούσια σε ορυκτό πλούτο

Η πόλη βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νικελίου, πλατίνας και παλλαδίου στον κόσμο, κάνοντας την, σύμφωνα με τους New York Times, την πλουσιότερη πόλη της Ρωσίας.

 

Mirny: A Giant Diamond Mine that Sucks Helicopters In

 

Κλίμα

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του αρκτικού κύκλου, το Νορίλσκ έχει υποαρκτικό κλίμα με πολύ μεγάλους, έντονους και κρύους χειμώνες και πολύ σύντομα και ήπια καλοκαίρια.

Passengers turn into snowmen in icy video filmed after a road accident in Norilsk

Το Νορίλσκ καλύπτεται με χιόνι για περίπου 250-270 ημέρες το χρόνο, ενώ σε μια περίοδο περίπου 110-130 ημερών σημειώνονται χιονοθύελλες.( μια κάθε τρεις μέρες!!)

Ο ήλιος του μεσονυχτίου μεσουρανεί για έξι συνεχόμενες εβδομάδες κάθε καλοκαίρι. Αυτό, βέβαια, σημαίνει αντίστοιχα ότι για έξι συνεχόμενες εβδομάδες τον χειμώνα –μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου– δεν ανατέλλει ποτέ.

Η 7η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου

Η εξόρυξη και επεξεργασία των μεταλλευμάτων που γίνεται κάνει το Nορίλσκ την 7η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων δεν ξεπερνά τα 50 έτη.

Η όξινη βροχή και το νέφος είναι καθημερινότητα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του θείου προέρχεται από το Noρίλσκ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βλάστηση σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Our town: Extreme cold. Pollution. So why do locals love the Arctic city of Norilsk? — The Calvert Journal

Το 2001 απαγορεύτηκε η είσοδος στην περιοχή σε μη Ρώσους, εκτός από τους Λευκορώσους.

Συντάκτης:Πούλιος Κωνσταντίνος

Πηγή ΕΔΩ