Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να κάνει τις γυναίκες να γεννήσουν νωρίτερα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νεογέννητων μωρών σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιστήμονες που μελετούσαν τις γεννήσεις και τον καιρό στις ΗΠΑ εντόπισαν πως τις ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τους 32 βαθμούς Κελσίου, τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν κατά πέντε τοις εκατό, αναφέρει έρευνα που μεταδίδει η Daily Mail.

Πολλά παιδιά γεννήθηκαν ημέρες πριν από τις ημερομηνίες που αναμενόταν να γεννηθούν, αλλά ορισμένα γεννήθηκαν ακόμη και δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές στις έγκυες, οι οποίες στη συνέχεια γεννούν νωρίτερα.

Ο πρόωρος τοκετός για τα βρέφη σημαίνει μικρότερο βάρος, πιθανή καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενώ μπορούν να γίνουν και πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας.

Το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς η αλλαγή του κλίματος σημαίνει πως οι καύσωνες θα γίνουν πιο συνηθισμένοι τις επόμενες δεκαετίες

Ο καθηγητής Άντριου Σίναν, καθηγητής μαιευτικής στο King’s College του Λονδίνου, δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι έγκυρα και καλά ερευνημένα, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες γεννούν».

«Καθώς μεγάλο μέρος των γεννήσεων, ειδικά στις ΗΠΑ, γίνονται από γιατρούς, ίσως υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι (π.χ. γυναίκες που ζητούν να γεννήσουν νωρίτερα καθώς νιώθουν άβολα με τη ζέστη). Αυτό απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση για την κατανόηση των μηχανισμών αυτών», συμπληρώνει.

Οι πρόωρες γέννες είναι κοινές και, σύμφωνα με την οργάνωση Tommy’s, περίπου 60.000 βρέφη γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ SPUTNIKNEWS