Θεαματική άνοδο θα παρουσιάζει μέρα με την μέρα η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες – και έως και τις 10-11 του μήνα- σε όλη την χώρα. Αιτία ( εικ) η εντυπωσιακή ανύψωση του υποτροπικού αεροχειμάρου, ο οποίος στοχεύει ακριβώς την ανατολική Μεσόγειο και φυσικά την χώρα μας. Αυτο θα μεταφραστεί ως άνοδο της θερμοκρασίας στα δυτικά και νότια ( περιοχές δηλαδη οπου θα έρθουν σε απ ευθείας επαφή με τους θερμούς νοτιάδες) και το Αιγαίο, ενώ αντίθετα, στις περιοχές ανατολικά της Πινδου και κυρίως τις κλειστές ( Μακεδονια -Θεσσαλια) η θερμή αυτή επέλαση, θα γίνει αντιληπτή μόνο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα βουνά δηλαδή, και στα πεδινά με την άνοδο των ελαχίστων τιμών. Μην περιμένετε δηλαδή κάποια…άνοιξη. Επιγραμματικά, ας δουμε μερικά χαρακτηριστικά της θερμής αυτής αέριας μάζας που μας έρχεται από ΚΥΡΙΑΚΗ.

– Θα συνοδεύεται από νέφη υψηλών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτό σημαινει – ειδικά στα κεντροβόρεια- χαμηλές νεφώσεις, γενικά μουντάδα και πολύ αυξημένη υγρασία/ομίχλες που θα διαρκούν όλο το 24ωρο με ψύχρα.
– Οι μουντάδες-θαμπός καιρός θα κυριαρχεί όλη την νέα εβδομάδα με έμφαση στα ηπειρωτικά.
– Θα γίνει αντιληπτή στα ηπειρωτικά μέσω της ανόδου των ελαχίστων τιμών τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά.
– Ισχυροί νοτιάδες προς τα μέσα της νέας εβδομάδας στο ΙΟΝΙΟ και μεταφορά σκόνης.
– Ειδικά στις κεντροβόρειες πόλεις, ευνοϊκές συνθήκες για σχηματισμό αιθαλομίχλης. Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα δηλαδή ολη την νεα εβδομάδα.
– Προς το τέλος του θερμού αυτού κύματος, το οποίο όπως είπαμε θα γίνει αντιληπτό στην νοτια και δυτική χώρα και στα ορεινά των υπολοίπων περιοχών, περιμένουμε και κάποιες βροχές. Αυτες θα τοποθετηθούν μετά τις 10/1 .
– Μεταφορά σκόνης αισθητή κυρίως στα νότια.