Η κλιματική ποικιλία της πατρίδας μας είναι μεγάλη. Ο καιρός μπορεί στα πεδινά και παραθαλάσσια να φαίνεται σε όλους ότι είναι καλοκαιρινός  , δε συμβαίνει το ίδιο όμως και στα ορεινά.

Έτσι στα ψηλά μας βουνά όπως αυτό του Γράμμου στη Καστοριά , η άνοιξη μολις τώρα κάνει  απότομα την εμφάνισή της καθως τα χιόνια στην αλπική ζώνη περιορίζονται και ο ζωοδότης ήλιος φωτίζει το έδαφος και αυτό βγαζει χορτάρι και λουλούδια.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπετε την αλπική λίμνη Γκίστοβα στα 2300μ. περίπου του Γράμμου όπου οι τεράστιες ακόμα χιονούρες λιώνουν και τροφοδοτολυν τη λίμνη με νερό! Μολις μερικές εβδομάδες αργότερα και ανάλογα την ένταση των θερμών εισβολών στη χώρα μας τα χιόνια θα φύγουν εντελώς και το σύντομο καλοκαίρι των 2 μηνων  περιπου θα κυριαρχήσει εκεί ψηλά!

Το βουνό του Γράμμου ειναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και βατό για ορειβασία χωρίς ιδιαιτερο εξοπλισμό απτον καθένα , ακόμα και για τη κατάκτηση της κορυφής για όσους θεωρούν ότι τα βουνά είναι δύσκολα.

Ευχαριστούμε θερμά το αξιόλογο μέλος μας αλπινιστή , γητευτή των βουνών Ιωάννη Κατσαρό για τη διαθεση των υπεροχων φωτογραφιών!!