Όταν το Northmeteo συνάντησε το GIS

To Northmeteo ετοιμάζεται να αλλάξει εποχή σε ότι αφορά τους χάρτες απεικόνισης πραγματικών δεδομένων.

Όταν η μετεωρολογία συναντά το GIS, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό. Αναπτύσσουμε μια Διαδικτυακή εφαρμογή (Web App) Γεωγραφικών Συστημάτων πληροφοριών (GIS) με χρήση της πλατφόρμας νέφους του ArcGIS Online της εταιρείας ESRI.

Η εφαρμογή αποτελεί ένα σύστημα παρακολούθησης των μετεωρολογικών σταθμών και καμερών του Northmeteo.gr. Είναι ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης και μια δοκιμαστική (demo) έκδοσή της είναι σε λειτουργία και διαθέσιμη στο ευρύ κοινό προς θέαση.

Όπως αναφέρει ο Αστέριος Τσελεπής, τα βασικά χαρακτηριστικά της και οι λειτουργίες της θα είναι οι εξής:

  • Παρουσιάζονται τα πρωτογενή μετεωρολογικά μεγέθη 24 ώρες το 24ωρο και ενημερώνεται από τους σταθμούς ανά 10 λεπτά.
  • Χρησιμοποιείται κατάλληλος χρωματισμός και συμβολισμός για κάθε σταθμό ώστε να γίνεται γρήγορα αντιληπτό από το χρήστη ο χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης του κάθε σταθμού.
  • Εκτός από την τρέχουσα θερμοκρασία, ένταση και διεύθυνση του ανέμου ανά σταθμό, η εφαρμογή παρουσιάζει με χρήση κατάλληλων διαγραμμάτων ιστορικά στοιχεία μιας βδομάδας για τη θερμοκρασία, ένταση ανέμου, ημερήσιας βροχόπτωσης, βαρ. Πίεσης, Υγρασία ως Μ.Ο. του ενεργού παραθύρου του χάρτη.
  • Yπάρχει επίσης συνοπτικός πίνακας με τους σταθμούς και το υψόμετρο τους, ενώ γίνεται και διαχωρισμός μεταξύ αυτών που είναι σε λειτουργία και όσων βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων.
  • Επίσης, εμφανίζεται σε συγκεκριμένο σημείο στην εφαρμογή η μέγιστη και η ελάχιστη θερμοκρασία που παρουσιάζονται σε σταθμούς που βρίσκονται εντός του ενεργού παραθύρου του χάρτη.
  • Δίνεται η δυνατότητα επιλογής του σταθμού στο χάρτη εμφανίζοντας αναδυόμενο παράθυρο (popup) τόσο με τα τρέχοντα μετεωρολογικά μεγέθη του σταθμού όσο και με το σύνδεσμο (link) που οδηγεί στη σελίδα του σταθμού στο site του Northmeteo.
Παρόμοιες λειτουργίες θα αναπτυχθούν και στην χάρτη του δικτύου καμερών, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να προστεθούν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες.