Η μεταβολή του καιρού θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένη τις πρώτες μέρες του Απριλίου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το ύφος της κακοκαιρίας (χιόνιασε χαμηλά υψόμετρα ή κακοκαιρία βροχών). Ας εξετάσουμε από τι εξαρτάται αυτό.

 

Το εκτεταμένο ridge (που συνδέεται με αντικυκλωνικές συνθήκες) που έχει δημιουργηθεί δυτικά της Αγγλίας έχει διασπάσει μέρος του πολικού χαμηλού πάνω από την Σκανδιναβία, κι έτσι πολικός αυλώνας στην περιοχή της Σκανδιναβίας το επόμενο 48ώρο θα ξεκινήσει να κινείται νοτιοδυτικότερα.

 

Χάρτης γεωδυναμικών υψών στα 500mb για τις 23/3/20 που δείχνει την διάσπαση μέρους του πολικού στρόβιλου πάνω από την Σκανδιναβία.

 

 

Χάρτης εντάσεων και διεύθυνσης αεροχείμαρου στα 300mb. Φαίνεται ο αεροχείμαρος να οδηγεί τον αυλώνα της Σκανδιναβίας νοτιοδυτικά.

 

Ωστόσο, φαίνεται ότι μέρος του αυλώνα πιεζόμενο από το ridge θα αποκοπεί και ανεξάρτητο από την γενική κυκλοφορία θα κινηθεί αργά ανατολικά-νοτιανατολικά. Το αν θα καταφέρει να φτάσει στην χώρα μας χωρίς να εκφυλιστεί ή να περάσει βορειότερα εξαρτάται από : α)την τελική θέση της αποκοπής β) το πάχος του αυλώνα που θα επηρεάσει το μέγεθος της λίμνης γ) το πόσο γρήγορα θα εκφυλιστεί η λίμνη. Ας εξετάσουμε τα διαφορετικά σενάρια.

Στο προγνωστικό μοντέλο GFS (το χειρότερο σενάριο) ο αυλώνας είναι ιδιαίτερα λεπτός με αποτέλεσμα η λίμνη να είναι αρκετά περιορισμένη.

 

 

 

Εν συνεχεία, επειδή στο GFS όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η ψυχρή λίμνη στην περιοχή της Ισπανίας που οδηγεί σε ιδιαίτερα ενισχυμένο υποτροπικό. Με αποτέλεσμα η ψυχρή λίμνη να αναμειχθεί με πολύ θερμότερες αέριες μάζες κάτι που οδηγεί στον ταχύτατο εκφυλισμό της.

 

 

Υπάρχουν όμως κι άλλα σενάρια, στο ICON ο αυλώνας είναι πιο εκτεταμένος (άρα και η λίμνη), η αποκοπή γίνεται νοτιότερα και ο υποτροπικός είναι σαφώς νοτιότερα. Έτσι, η λίμνη αργεί να εκφυλιστεί και καταλήγει στην χώρα μας.

 

Τέλος υπάρχει και το σενάριο η αποκοπή να γίνει βορειότερα-βορειανατολικότερα και η λίμνη να περάσει βόρεια της χώρας μας(UKMO). Ένα ενδιάμεσο σενάριο ανάμεσα στο UKMO και το ICON φαίνεται να δίνει το ευρωπαικό.

 

Modele UKMO - Carte prévisions

 

Συμπερασματικά, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με μια κακοκαιρία express σε μεγάλο μέρος της βόρειας-κεντρικής χώρας με κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αυτό που θα φανεί πιο ξεκάθαρα τις επόμενες 24-48 ώρες είναι αν η κακοκαιρία επιμείνει περισσότερο σε κάποιες περιοχές και αν χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τέλος, παραθέτουμε τα ensembles του ευρωπαικού για να διαπιστωθεί η αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα.

 

Πάνω από την Θεσσαλονίκη πτώση των γεωδυναμικών υψών στην στάθμη των 500hpa σε κάποια σενάρια υποδηλώνει το πέρασμα της ψυχρής λίμνης πάνω από την περιοχή (το κύριο σενάριο του ECMWF εκτιμάει μία πιο χειμερινή, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπομοντέλων του, κακοκαιρία στην περιοχή μας).

 

 

Η θερμοκρασία στην στάθμη των 850hpa πάνω από τη Θεσσαλονίκη.