Η Θεσσαλονίκη σήμερα ήταν βγαλμένη από σκηνικό ταινίας εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Πως όμως δημιουργήθηκε η ομίχλη; Στην πραγματικότητα δύο μηχανισμοί συνέβαλαν.
Στο χρονογράφημα που λήφθηκε από την πανοραμική κάμερα του NorthMeteo στην Πυλαία, φαίνεται η εξέλιξη της ομίχλης σήμερα Δευτέρα 8/12/2020. Αρχικά πυκνό πέπλο ομίχλης είχε σκεπάσει όλη την πόλη, το οποίο στη συνέχεια περιορίστηκε μέσα στη θάλασσα.
Νωρίτερα τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο εναέριος φακός του ΙΝΤΙΜΕ και του Βασίλη Κωνσταντόπουλου απαθανάτισε το παραμυθένιο σκηνικό που διαμόρφωσε η ομίχλη πάνω από την Επανωμή:
Η δορυφορική της NASA το πρωί της Δευτέρας αποκαλύπτει δύο διαφορετικού τύπους ομίχλης, έναν πάνω από ηπειρωτικές περιοχές (πεδιάδα Θεσσαλονίκης και περιοχή των λιμνών) και έναν άλλον πάνω από τον κόλπο του Θερμαϊκού.

Πως δημιουργήθηκε το φαινόμενο
Μετά το πέρας του ιδιαίτερα ισχυρού ψυχρού μετώπου κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (δείτε ΕΔΩ), η συννεφιά διαλύθηκε και έτσι ο ουρανός κατέστη ανέφελος για αρκετές ώρες το βράδυ. Παράλληλα, η απουσία σημαντικών ανέμων στην περιοχή (πρακτικά άπνοια) σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα υγρασία στο έδαφος λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και την ξαστεριά έθεσαν τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία ομίχλης ακτινοβολίας, καθώς το έδαφος τις πρωινές ώρες “αποβάλλει” την θερμότητά του προς το διάστημα.
Παρ’ όλα αυτά, και καθώς η ομίχλη διαλυόταν προς το μεσημέρι, αποκαλύφθηκε ένα δεύτερο πέπλο ομίχλης πάνω από τον Θερμαϊκό. Αυτό δεν μπορεί να δημιουργηθεί με τον μηχανισμό που περιγράφηκε νωρίτερα. Ο πιθανότερος μηχανισμός ομίχλης που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο πάνω από τον Θερμαϊκό ήταν αυτός που προκαλεί τον θαλάσσιο ατμό. Η ομίχλη πάνω από τον Θερμαϊκό δημιουργήθηκε, καθώς ψυχρός αέρας από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε μέσω του ασθενούς επιφανειακού βόρειου-βορειοδυτικού ρεύματος, πάνω από τα θερμότερα νερά του Θερμαϊκού, του οποίου η θερμοκρασία εκτιμάται κοντά στους 17°C αυτές τις μέρες.




Πηγή αεροφωτογραφιών: rthess.gr