Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Εκθεση του ΟΗΕ για τη μεσογειακή λεκάνη τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα προκειμένου να ανασχεθεί η απώλεια της βιοποικιλότητας, να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Η έκθεση παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κοινωνική/οικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση στις 21 μεσογειακές χώρες και στην κοινή μας θάλασσα:
• Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο σε σημαντικότερο βαθμό από ότι τον μέσο όρο του πλανήτη και είναι πλέον αισθητή με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα και της επιφάνειας της θάλασσας. Παρότι η θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό, στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και, σύμφωνα με την πρόσφατη μεγάλη μελέτη του ΟΗΕ (IPCC), η αύξηση θα φτάσει τους 2-3 βαθμούς έως το 2050.
• Το 78% των ιχθυοαποθεμάτων υπεραλιεύεται, ενώ το 18% των ψαριών που αλιεύεται πετιέται ξανά στη θάλασσα.
• Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη Μεσόγειο, με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Ρίχνοντας φως στα λάθη του παρελθόντος, η έκθεση μπορεί να δείξει τον δρόμο για μια πράσινη αναγέννηση της Μεσογείου. Ακολουθώντας ένα πιο πράσινο μονοπάτι ανάπτυξης, μπορεί να ανασχέσει τις τάσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος και να διασώσει τις επιτυχίες που είχαν καταγράψει με πολύ κόπο οι μεσογειακές χώρες, στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ», σχολίασε ο Γαετάνο Λεόνε, συντονιστής της Γραμματείας της Σύμβασης της Βαρκελώνης.