Εδώ γίνεται σχολιασμός των προγνώσεων του 00z κύκλου των προγνωστικών μοντέλων στις 9/1/2021 από τους διαχειριστές του NorthMeteo.

 

Μεγάλη αξία εκτός από την πρόγνωση και αυτό που βλέπουμε στους χάρτες κάθε προγνωστικού μοντέλου, έχει και η πιθανή εξέλιξη που μπορεί να υπονοήσει μία διάταξη μετεωρολογικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πιθανές τάση του καιρού πάνω από την Ευρώπη βάσει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων των προγνωστικών μοντέλων.

 

Σας περιμένουμε και στη μεγάλη μετεο-παρέα μας στο northmeteo.gr στο facebook.

 


9/1/2020

08:30: Όσον αφορά το GFS, μετατόπισε ανατολικότερα την διαταραχή στις 14/1/2021 δίνοντας ένα σύντομο πέρασμα βροχών στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινά της βόρειας χώρας. Αυτή η πρώτη διαταραχή δεν είναι  απίθανο όντως να κινηθεί ανατολικότερα, ωστόσο το σενάριο του GFS στο 00z θέλει υπερβολικά ανατολική πορεία αυτής της διαταραχής. Σχετικά με την διαταραχή στις 17/1/2021, ο αυλώνας/διαταραχή που κατεβαίνει από τα βορειοδυτικότερα στην περιοχή μας είναι αρκετά ασθενική σε σχέση με προηγούμενα τρεξίματα και ενδεχομένως δεν αποτελεί ιδιαίτερα ρεαλιστική προσέγγιση.

08:35: Τα ensembles του GFS είναι μπερδεμένα για τις 14/1/2021, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το 00z, αν και το κρύο έρχεται για να μείνει από την ερχόμενη Τετάρτη, οι πιθανότητες για γενικευμένες χιονοπτώσεις σε πεδινά της χώρας μας είναι μικρές. Και πάλι διατηρούμε επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του 00z. Το σενάριο αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά και μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα επόμενα κρίσιμα τρεξίματα. Να σημειώσουμε ότι και το ICON δίνει παρόμοιο σενάριο.

09:00: Το ευρωπαϊκό κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Θέλει διαφορετική κίνηση της διαταραχής στις 14/1, πολύ πιο δυτικά, με τον αντικυκλώνα δημιουργεί μία πτύχωση πάνω από την κεντρική Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ένα πιο οργανωμένο σύστημα, το οποίο όμως δίνει βροχές και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ίσως και σε ημι-πεδινά τμήματα της βόρειας και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Μεγάλη η διαφοροποίηση στην πιθανή κακοκαιρία στις 17/1, όπου το Ευρωπαϊκό θέλει μία ανασύνταξη του αζορικού αντικυκλώνα πάνω από τον Ατλαντικό αλλά και μία εκτεταμένη διαταραχή στα κεντροανατολικά της Ευρώπης. Μία τέτοια κατάσταση, που συμφωνεί περισσότερο με προηγούμενα τρεξίματα, θα μπορούσε να δώσει ένα ή περισσότερα διαδοχικά κύματα χειμερινού καιρού με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ακόμα και σε πεδινά της χώρας μας. Σύμφωνα πάντως με το 00z του Ευρωπαϊκού, μετά τις 16/1 ασπρίζουν αρκετά πεδινά τμήματα της κεντροβόρειας χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης).