Εδώ γίνεται σχολιασμός των προγνώσεων του 06z κύκλου των προγνωστικών μοντέλων στις 2/1/2021 από τους διαχειριστές του NorthMeteo.

 

Μεγάλη αξία εκτός από την πρόγνωση και αυτό που βλέπουμε στους χάρτες κάθε προγνωστικού μοντέλου, έχει και η πιθανή εξέλιξη που μπορεί να υπονοήσει μία διάταξη μετεωρολογικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πιθανές τάση του καιρού πάνω από την Ευρώπη βάσει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων των προγνωστικών μοντέλων.

 

Σας περιμένουμε και στη μεγάλη μετεο-παρέα μας στο northmeteo.gr στο facebook.

 


2/1/2020

12:15: Η τάση για ήπιο καιρό με νοτιάδες και βροχές κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικότερα της χώρας μας έως και τις 9-10/1 συνεχίζεται και στο 06z.

12:20: Η επιδείνωση της ερχόμενης Δευτέρας φαίνεται να συνοδεύεται από αρκετά ισχυρά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό είναι ένα σενάριο στο οποίο συμφωνούν τα μοντέλα σε γενικές γραμμές. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα πρέπει να σημειωθούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και πάλι στην οροσειρά της Πίνδου.

12:23: Στα θετικά η πιο βόρεια μετακίνηση του Αζορικού αντικυκλώνα στις 210 ώρες. Στα αρνητικά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει μεγάλη έκταση αφήνοντας χώρο σε αυλώνες να μετακινηθούν πάνω από την Ιβηρική. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον καθυστερεί κάποιο κύμα ψύχους στη χώρα μας.

12:27: Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το χαμηλό στις βορειοανατολικές ΗΠΑ στις 200 περίπου ώρες. Όσο πιο νότια κινηθεί, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί και ο Αζορικός αντικυκλώνας να μετακινηθεί βορειότερα και να επιτρέψει κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα ο αντικυκλώνας έτσι ίσως να μην “πιεστεί” στη βόρεια περιφέρειά του. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακοπεί η ορή συστημάτων από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη.

12:32: Η διάταξη για σύντομη χειμερινό πέρασμα στη χώρα μας συνεχίζεται στις 240 ώρες. Αν πάμε σε τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι παραπάνω από ένα πέρασμα χιονοπτώσεων πρόσκαιρα ίσως και σε πεδινά τμήματα. Σε αυτήν την περίπτωση η πιθανότητα για δημιουργία οργανωμένου συστήματος στην περιοχή μας συγκεντρώνει πολύ χαμηλές πιθανότητες.

12:35: Το 6άρι φέρνει αρκετό κρύο στη χώρα μας μετά τις 12/1. Το πέρασμα φαινομένων που δίνει ενδεχομένως δεν αφορά πεδινά της χώρας μας πλην ίσως περιοχών της Θράκης. Αυτός είναι και ο λόγος που και στα ensembles του 00z τα ψυχρά σενάρια δεν συνδυάζονταν με χιόνι. Είναι τέτοια η διάταξη που το ψύχος έρχεται σχεδόν μετά το πέρας των φαινομένων τουλάχιστον όσον αφορά τα πεδινά τμήματα της κεντροβόρειας χώρας.

12:40: Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον πάντως! Ο Αζορικός αντικυκλώνας δεν “καταρρέει” πάνω από την περιοχή μας, αλλά ανασυντάσσεται στην δυτική Ευρώπη αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω έλευση ψυχρών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη.

12:47: Αρκετά καλή θέση του Αζορικού αντικυκλώνα πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα παρακλάδι του πάνω από την κεντρική Ευρώπη στις 300+ ώρες επιτρέπει την κάθοδο εκ νέου ψυχρών αερίων μαζών στην Ιταλία και την Αδριατική. Με μικρές μετατροπές θα μπορούσε μία τέτοια διάταξη να συνδυαστεί με χιονιά κεντροβόρειας χώρας.

12:55: Ενθαρρυντική η διάταξη στις 330 ώρες. Δεν έχει αξία να σχολιάσουμε ποιές περιοχές θα επηρεάζε αυτό που αποτυπώνεται στους χάρτες του gfs. Αυτό που κρατάμε είναι η ανασύνταξη του Αζορικού αντικυκλώνα στην δυτική Ευρώπη και πλέον περιμένουμε την τάση στα ensembles.