Εδώ γίνεται σχολιασμός των προγνώσεων του 12z κύκλου των προγνωστικών μοντέλων στις 10/2/2021 από τους διαχειριστές του NorthMeteo.

 

Μεγάλη αξία εκτός από την πρόγνωση και αυτό που βλέπουμε στους χάρτες κάθε προγνωστικού μοντέλου, έχει και η πιθανή εξέλιξη που μπορεί να υπονοήσει μία διάταξη μετεωρολογικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να αναδείξει πιθανές τάση του καιρού πάνω από την Ευρώπη βάσει των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων των προγνωστικών μοντέλων.

 

Σας περιμένουμε και στη μεγάλη μετεο-παρέα μας στο northmeteo.gr στο facebook.

 


10/2/2020

18:25 – Κάνοντας μία ανακεφαλαίωση των μοντέλων, έως τώρα το GFS εμφάνισε τον αυλώνα αρκετά πιο βορειοδυτικά, δημιουργώντας χαμηλό σε πιο ευνοϊκή θέση για πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το UKMO, το parallel του GFS, το ICON και το GEM και συγκλίνουν σε αρκετά βορειότερη τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού.

Σε γενικές γραμμές τα άνω μοντέλα δίνουν πυκνές χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, ημιορεινά και πεδινά τμήματα.

Το GFS δίνει την μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ το ICON και το GEM δίνουν μικρότερη διάρκεια αλλά πιθανώς εντονότερα φαινόμενα. Το UKMO φαίνεται να είναι πιο κοντά στο GFS σε ότι αφορά την πορεία του χαμηλού.

19:45 Αρκετός ο συνολικός υετός του UKMO, περισσότερος από το GFS και λιγότερος από το GEM.

20:45 Συνεχίζει να δίνει αρκετά νοτιότερα το χαμηλό σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα το Ευρωπαϊκό, ωστόσο συμφωνεί για πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια. Εκεί που διαφοροποιείται είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη όπου οι χιονοπτώσεις δεν είναι τόσο έντονες σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα.

Το παραλληλο του Ευρωπαϊκού δίνει ένα ενδιάμεσο σενάριο.