Πολλά τα σενάρια που ακούγονται σε διάφορες γωνιές των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ποιά όμως είναι η τάση του καιρού κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

 

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την τάση του καιρού του πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου, αλλά και της κατάστασης όπως διαμορφώνεται για την μετέπειτα περίοδο.

Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι τα μοντέλα δεν είναι σε καλό … “φεγγάρι”. Η διαφοροποίηση αυτή πέραν του αναμενομένου έχει αιτία.  Η αιτία βέβαια δεν βρίσκεται στον μηχανισμό και τις γνώσεις που κρύβουν τα μοντέλα, αλλά στις περιορισμένες μετακινήσεις πλοίων και αεροσκαφών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προκαλεί έλλειψη πρωτογενών δεδομένων-μετρήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα βασίζουν τις προγνώσεις τους τα μοντέλα.

Πάμε όμως να δούμε ποιά είναι η διαφαινόμενη κατάσταση με βάση τα δεδομένα που έχουμε, προβληματικά ή μη.

 

Για πρώτη φορά την φετινή χειμερινή σεζόν παρατηρούμε την εγκαθίδρυση εκτεταμένων συστημάτων καιρού πάνω και γύρω από την Ευρώπη.

  • Αυτή τη στιγμή ο Αζορικός αντικυκλώνας βρίσκεται στην φυσική του θέση, δηλαδή στον κεντρικό Ατλαντικό δυτικότερα της Ισπανίας, όντας αρκετά οργανωμένος και φτάνει ή και ξεπερνάει στο κέντρο του τα 1040mb.
  • Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας είναι ιδιαίτερα εκτενής και φτάνει τα 1050mb σε σημεία. Μετά από αρκετά χρόνια μάλιστα εκτείνεται σε ολόκληρη σχεδόν τη Σιβηρία φτάνοντας μέχρι και τις ανατολικότερες χώρες της Ευρώπης.
  • Το χαμηλό της Ισλανδίας φαίνεται ιδιαιτέρως ενισχυμένο

 

Σύντομη ερμηνεία της τρέχουσας κατάστασης

Ο ιδιαίτερα εκτεταμένος Σιβηρικός αντικυκλώνας σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Σιβηρίας, δεν μπορεί να οδηγήσει ψυχρότερες μάζες στην ανατολική Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω της τοποθέτησής του, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το υπάρχον ψύχος στην Σιβηρία για την ώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο. Μάλιστα οι θερμοκρασίες τουλάχιστον σε μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας πάνω από τη Σιβηρία είναι έως και 10°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Το επόμενο δεκαήμερο

Ο δείκτης NAO υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που δηλώνει ότι ο Ατλαντικός θα γίνει λίγο πιο δραστήριος. Αντιθέτως ο δείκτης ΑΟ μετά από μία πρόσκαιρη πτώση αναμένεται να ανακάμψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει εκτεταμένα συστήματα χαμηλών πιέσεων στη δυτική Ευρώπη και περιορισμό των ψυχρότερων αερίων μαζών βορειότερα. Για τη χώρα μας, αυτή η κατάσταση οδηγεί σε νοτιάδες και υγρό καιρό. Με δεδομένα τα σημερινά στοιχεία, δεν αποκλείεται να δούμε τον Δεκέμβριο να καταγράφονται κανονικά ή και υψηλότερα για την εποχή ποσά βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

 

Ενδείξεις για τον καιρό στις γιορτές των Χριστουγέννων

Για να δούμε κάποια αλλαγή του καιρού, θα πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις ότι σταματάει η ροή υφέσεων από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη. Για την ώρα η αβεβαιότητα είναι σημαντικότατη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εκτιμήσεων. Δεν αποκλείεται μεταβολή της κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη στα μέσα του μήνα. Για την ώρα πάντως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.