Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα ψάχνοντας τεχνικές μετριασμού των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις, τίποτα δεν είναι αθώο.

 

Η επιστήμη ψάχνει τρόπους να ανατρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δύο από τις τεχνικές μετριασμού των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου αναλύονται στις επόμενες παραγράφους με σύντομο και απλό τρόπο.

 

Κατατοπιστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πρόσφατα προβεβλημένο ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ3, περιγράφει αναλυτικά όσα θα δείτε σύντομα σε αυτό το άρθρο. Δείτε το ντοκυμαντέρ ΕΔΩ.

 

Το πρόγραμμα ICE 911

Το πρόγραμμα ICE 911 προτείνει την διασπορά εκατομμυρίων μικροσκοπικών γυάλινων φυσαλίδων πάνω στον αρκτικό πάγο, οι οποίες θα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, επιβραδύνοντας έτσι την διαδικασία της τήξης τους κατά τη θερινή περίοδο. Οι υποστηρικτές του προγράμματος αυτού δηλώνουν ότι πρόκειται για μία σχετικά “χαλαρή γεωμηχανική παρέμβαση” στο περιβάλλον, η οποία πιθανώς είναι η λιγότερο επιζήμια από άλλες τεχνικές που έχουν προταθεί. Το αρχικό πλάνο αυτού του προγράμματος είναι η χρήση αυτών των γυάλινων φυσαλίδων σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές των παγετώνων. Ο αρχικός σκοπός είναι να αποτρέψουν μεγάλα κομμάτια πάγου να αποκολληθούν το θέρος από τον Αρκτικό ωκεανό, έτσι ώστε να μην κινηθούν νοτιότερα σε θερμότερες περιοχές και να μη λιώσουν.

Τα αποτελέσματα και οι επιδράσεις πάντως αυτού του προγράμματος είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Όπως και άλλα τεχνικές το ICE 911 στοχεύει στην διαφορετική διαχείριση της ηλιακή ακτινοβολίας. Ανακλώντας περισσότερη ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις στον υετό, τη θερμοκρασία και την υγρασία σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, αν όχι σε όλον.

Το όλο εγχείρημα ηγείται η ηλεκτρολόγος-μηχανικός, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Stanford, Leslie Field-Barth.

Πρώιμα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί το 2017 σε 17500 m^2 πάγου στην Αλάσκα, ενώ το 2019 ήταν προγραμματισμένο να καλυφθεί 20πλάσια έκταση στην περιοχή Beaufort Gyre ή στο Fram Strait.

 

 

 

Έγχυση διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα

Ο οργανισμός Solar Radiation Management (SRM) προτείνει μία άλλη τεχνική για μειωθεί η ποσότητα εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα της γης. Αυτό που προτείνουν είναι ο ψεκασμός ποσοτήτων ανόργανων σωματιδίων (πχ. διοξειδίου του θείου στην στρατόσφαιρα, τα οποία θα δρουν ως ένα εμπόδιο στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε μέσω διατάξεων εκτόξευσης από γης είτε με χρήση αεροπλάνων.

Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρασίες στα τροπικά μέρη (προφανώς) της Αφρικής, βάζοντας σε κίνδυνο τις παραγωγές νερού και τροφίμων για πάνω από 2 δις ανθρώπων. Υπάρχουν επιπτώσεις, και σε αυτήν την περίπτωση, που δεν μπορούν να προβλεφθούν και σίγουρα χρειάζονται μοντέλα προσομοίωσης που θα μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα πριν την εφαρμογή μίας τέτοιας μεθόδου.

 

 

Δείτε περισσότερα: www.geoengineeringmonitor.org , www.indiegogo.com , stormquell.org , Keith et al., 2014 , Guardian , ClimateChangeNews , Effiong et al., 2016