Ένας κλάδος της επιστήμης που ίσως δεν γνωρίζατε οτι υπήρχε: Εγκληματολογική μετεωρολογία.

Τι ακριβώς είναι η εγκληματολογική μετεωρολογία; To Gismodo την ορίζει ως “την επιστήμη της χρήσης ιστορικών αρχείων και δεδομένων, δεδομένων ατμοσφαιρικών δεδομένων, λογαριασμών μαρτύρων και αναπαράστασης για τον προσδιορισμό των καιρικών συνθηκών σε συγκεκριμένο χρόνο και τοποθεσία”. Η εγκληματολογική μετεωρολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, από ασφαλιστικές διαφορές μέχρι ανθρωποκτονίες .

Οι εγκληματολογικοί μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για να κατανοήσουν ακριβώς τι συνέβαινε στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια ενός εγκλήματος. Αυτοί οι επιστήμονες είναι συχνά έμπειροι σε πεδία όπως η ατμοσφαιρική επιστήμη, η φυσική, η χημεία, ο προγραμματισμός υπολογιστών και πολλά άλλα. Ο τρόπος με τον οποίο αναλύουν και ερμηνεύουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την διάρκεια ενός εγκλήματος/ατυχήματος, είναι πολύ κρίσιμος για περισσότερες περιπτώσεις από ό, τι μπορεί να συνειδητοποιήσετε. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

“Ένας οδηγός χτυπήθηκε από ένα κομμάτι πτώσης πάγου ενώ διέσχισε μια γέφυρα, με το θραύσμα να σπάει το παρμπρίζ του και να τον χτυπήσει στο μάτι. Ισχυρίστηκε ότι ο πάγος ήταν μέρος ενός σταλακτίτη που αποκολλήθηκε από τη γέφυρα, ενώ η τοπική αρχή μεταφορών ισχυρίστηκε ότι ο πάγος πρέπει να έχει πεταχτεί από ένα φορτηγό. Ο εγκληματολόγος μετεωρολόγος κατέθεσε ότι ο πάγος από ένα φορτηγό θα έπρεπε να ήταν αδιαφανής, ενώ ένας σταλακτίτης που αναπτύσσεται στη γέφυρα θα ήταν διαφανής. Ένας μάρτυρας είπε ότι ο πάγος ήταν διαφανής, οδηγώντας τον μετεωρολόγο να στηρίξει την κατηγορία του οδηγού “

Στην Αμερικάνική σειρά που θα μεταδοθεί στο Weather Channel τον Οκτώβριο, το  Storms of Suspicion, εμφανίζεται ο τρόπος με τον οποίο ο καιρός βοηθάει με κάποιο τρόπο, η κρύβεται πίσω από εγκλήματα/ατυχήματα.

Πηγή: weloveweather.tv