Συνεχίζει να αυξάνεται η στάθμη των νερών στα ποτάμια των πολιτειών που χτυπήθηκαν απο τον τυφώνα Φλόρενς.

Η στάθμη των νερών σε ποτάμια και ρέματα, ήδη υψηλά μετά τον ιστορικό κατακλυσμό του Φλόρενς, αυξήθηκε επικίνδυνα στην βόρεια και νότια Καρολίνα την Τρίτη, κλείνοντας δρόμους, πλημμυρίζοντας τις τοπικές κοινότητες, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης και εμποδίζοντας τους κατοίκους που κατέφυγαν σε άλλες περιοχές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αν και ο Φλόρενς έχει μετακινηθεί στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, επιτρέποντας συνθήκες καλοκαιρίας στην βόρεια και νότια Καρολίνα, τουλάχιστον 16 ποτάμια παρέμειναν σε στάδιο πλημμυρών με τρία άλλα να έρχονται στις επόμενες ημέρες, δήλωσε το κράτος.

“Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι η ηλιοφάνεια δεν σημαίνει απαραίτητα ασφάλεια”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Βορείου Καρολίνας Roy Cooper σε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα και προειδοποίησε τους 15.000 κατοίκους που κατοικούν σε καταφύγια να μην βιαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους άμεσα.

Περισσότεροι από 1.100 δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε ο Cooper.

Στη Νότια Καρολίνα, 40 μεγάλες οδικές αρτηρίες έκλεισαν.

Ο Φλόρενς, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή ως τυφώνας της κατηγορίας 1 πριν υποβαθμιστεί, έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 33 άτομα, από τους οποίους 26 στη Βόρεια Καρολίνα και έξι στη Νότια Καρολίνα.

Περισσότεροι από 324.000 πελάτες, στις 2 πολιτείες, δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Τρίτη, σύμφωνα με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προηγουμένως ο αριθμός αυτός είχε φτάσει το 1.000.000.

Η Βόρεια Καρολίνα εκτιμά οτι πνίγηκαν 3,4 εκατομμύρια πουλερικά και 5.500 γουρούνια, υπερβαίνοντας τον αριθμό ζώων που σκοτώθηκε στον τελευταίο μεγάλο τυφώνα του κράτους πριν από δύο χρόνια.

Οι ζημιές από την καταιγίδα αναμένεται να κυμανθούν από 17 δισεκατομμύρια έως 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης κινδύνου Moody’s Analytics, αλλά οι περαιτέρω πλημμύρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό αυτό.

πηγή: theglobeandmail.com