Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο αντλούνται από βίντεο Live μετάδοσης που αναρτήθηκε στο facebook τη Δευτέρα (23/7/2018) και αφορούν την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο facebook από τον Παναγιώτη Κοκκινίδη. Τραγική ειρωνία, τα μηνύματα που έχουν αναρτηθεί κάτω από το βίντεο αποκαλύπτουν πως το εν λόγω άτομο είναι αγνοούμενος ή νεκρός. Για ευνόητους λόγους δεν αναπαράγουμε το βίντεο στη σελίδα μας. Ωστόσο μέσα από δύο καρέ του εν λόγω βίντεο θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε στις παρακάτω γραμμές την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Σαφώς οι άνεμοι αναφέρθηκε ότι κατά διαστήματα ξεπερνούσαν και τα 70km/h στην περιοχή, εν τούτοις η ταχύτητα εξάπλωσης διαφέρει από την ταχύτητα που πνέουν οι άνεμοι στην περιοχή.

Ακολουθούν δύο καρέ από το ίδιο βίντεο. Το δεύτερο καρέ δείχνει το μέτωπο της πυρκαγιάς 3 λεπτά αργότερα σε σχέση με το πρώτο καρέ. Εκτιμούμε την απόσταση αυτή σε 100-200μ. Αυτό σημαίνει ότι σε μισή ώρα το μέτωπο της πυρκαγιάς θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 1 – 1.8km, κάτι που επιβεβαιώνει και τις μαρτυρίες ανθρώπων για ολική καταστροφή της περιοχής εντός μισής με μίας ώρας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ταχύτητας εξάπλωσης αρκεί να σκεφτούμε ότι η φωτιά κάθε δευτερόλεπτο βρισκόταν 0.5 με 1m πιο κοντά στον οικισμό.

 

Δείτε επίσης: Η καμμένη γη στην Κινέτα Αττικής από δορυφόρο

μάτι αττικής ταχύτητα εξάπλωσης πυρκαγιά