Ελ Νίνιο και Χειμώνας στην Ελλάδα

Ειναι γνωστό, πως φέτος έχουμε σε εξέλιξη, ένα απο τα εντονότερα  Ελ Νίνιο των τελευταίων ετών, το οποίο έχει επιρεάσει ποικιλοτρόπως διάφορες περιοχές στον πλανήτη μας. Πολλοί είναι αυτοί, που το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν να πείσουν τους αναγνώστες οτι το ισχυρό Ελ Νίνιο, συνοδεύεται και απο…πολικούς Χειμώνες στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα. Ενα συμπέρασμα, το οποίο είναι καθαρό προιόν της ασχετοσύνης που μαστιγώνει τους αθρογράφους των συμπερασμάτων αυτών. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει χάρτες παλαιοτέρων ετών, οι οποίοι απεικονίζουν την κυκλοφορία που είχαμε πάνω απο την Ευρώπη, κατα τους χειμώνες με ισχυρό Ελ Νίνιο.

Χειμώνας του 1958: Παρατηρούμε οτι ήταν ένας πολύ έντονος Χειμώνας με πολλά επισόδεια ισχυρών χιονοπτώσεων/κακοκαιριών γενικότερα, με επίκεντρο την Σκανδιναβία και την δυτική Ευρώπη. ( ο χαρτης αφορα την σταθμη στα 500hpa).Η χώρα μας, επιρεάστηκε και αυτή απο βαρομετρικά συστήματα, αλλά βρισκόταν κυρίως στον θερμό τομέα αυτών, οπως βλέπουμε στον δεύτερο χάρτη στην στάθμη των 850Hpa οπου υπάρχει θετική απόκλιση στο 3μηνο του Χειμώνα 1958.

Χειμώνας 1973 : Παρατηρούμε οτι ο Χειμώνας εκείνος, σημαδεύτηκε απο την συχνή ύπαρξη ισχυρού αντικυκλώνα στην κεντροβόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα η καιρική δραστηριότητα να εντοπίζεται στην Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, σημαντική ήταν και η αποκλισή στα 850hpa οπου βγήκε σαφώς ψυχρότερος σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου. Ο πρώτος χάρτης απο αριστερά, αφορά την στάθμη των 500Hpa, ο δεύτερος τα 850Hpa.

Xειμώνας 1983: Ο Χειμώνας αυτός, είχε κύριο χαρακτηριστικό, τον ενισχυμένο αζορικό, με αρκετά συχνές καταβάσεις ψύχους στην ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα, αρκετές απο τις οποίες, ειχαν και ακραίο χαρακτήρα. Παρατηρούμε και την αντίστοιχη απόκλιση στους χάρτες παρακάτω:

Xειμώνας 1992: Εξίσου ιδιαίτερα ισχυρός ο Αζορικός αντικυκλώνας, με ‘ έδρα’ την Αγγλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, έναν εξίσου κρύο Χειμώνα με διαδοχικές καταβάσεις ψύχους στην ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας, αλλά γενικά ένας ιδιαίτερα ξηρός-αντικυκλωνικός Χειμώνας  στην Ευρώπη με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και ηπιου καιρού όσο ποιο δυτικά βρισκόμαστε.

Χειμώνας 1998: Ενας ξηρός, άνομβρος και αρκετά ζεστός Χειμώνας ( θυμίζει πολύ τον χειμώνα 2006-07) οπου κυριάρχησαν οι υψηλές πιέσεις, πολλές ώρες ηλιοφάνειας και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο σύνολο της Ευρώπης, εκτός απο τα άκρα ανατολικά τμήματα της.

Τέλος, στον παρακάτω χάρτη, παρατηρούμε την συσχέτιση των ισχυρών επισοδείων Ελ Νίνιο, με την θερμοκρασία στην στάθμη των 850Hpa σε παγκόσμια κλίμακα. Παρατηρούμε, οτι η Ευρώπη, πρακτικά μένει ανεπιρέαστη απο το αν υπάρχει η όχι Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό. Οι χάρτες, αφορούν την περίοδο 1981-2010.

Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν, είναι πως η ύπαρξη η όχι Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τους Χειμώνες στην Ευρώπη. Βλέπουμε ξεκάθαρα, οτι προέκυψε ποικιλία κυκλοφορίας, απο ξηρούς, ζεστούς , έως βροχερούς ή χιονοβόλους Χειμώνες. Δεν υπήρξε δηλαδή μια < ακολουθεία> .

[ad name=”InsidePostBanner”]

Related posts

Κρεσέντο χειμώνα ή false alarm?

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη – Προοπτική ψύχους για τη χώρα

Ουκρανία: Μία κακή μετεωρολογική συγκυρία